Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,45 zł , zmiana od tamtej pory: 106,69%

Re: są najdrożsi na rynku, który się nasyca

#inwestor - pozwól na małą polemikę:

- Najdrożsi na rynku? To tak jakbyś powiedział, że 2 kilo jabłek jest droższe od 1 kilo jabłek. No jasne że jest. Ale przecież nie chodzi o samą cenę abonamentu, ale o to, co się za iną otrzymuje. Gdy weźmiesz pod uwagę wybór tytułów i funkcjonalność aplikacji, to Legimi jest znacznie lepsze od konkurencji. Zresztą gdyby byli tacy drodzy, nie mieliby tak dużej bazy klientów. Pisałem już wyżej - ebooków mają prawie 2 razy tyle, co Empik Go, przy różnicy abonametu rzędu 5zł/miesięcznie.

- Co to znaczy, że w audiobookach są ciency? Moim zdaniem jest inaczej - w audiobookach sa na poziomie porównywalnym do konkurencji (bo jak wydawca nagrywa audiobooka, to wrzuca go zwykle we wszystkich platformach). To konkurencja jest słaba w ebookach i dlatego w promocji takie platformy jak Bookbeat koncentrują się na słuchaniu, a nie czytaniu. A w Legimi nawet jak dany ebook nie ma nagranego przez lektora audiobooka, to można sobie go przekształcić w wersję audio (czytaną przez syntezator) - brzmi to zaskakująco dobrze. Wem, bo sam mam u nich abonament od dawna - swoją drogą to jeden z argumentów, że wszedłem w ich akcje - lubię inwestować w biznesy, które znam, rozumiem i wiem, że dobrze funkcjonują z punktu widzenia klienta.

- Rynek wcale się nie nasyca. Przeciwnie, jest jeszcze mnóstwo klientów do zdobycia i dlatego wszystkie konkurujące ze sobą platformy są nadal w fazie budowy bazy klientów. Konkurują niską ceną, balansując na granicy rentowności - Legimi nie jest tu żadnym wyjątkiem.

- Nad stroną kosztową ciężko jest popracować, bo wydawcy książek przecież coś muszą dostać za swoje tytuły. W ostatnich miesiącach problemem jest wyższe oprocentowanie długu, dlatego też (jak czytałem) Legimi ogranicyło w II połowie 2022 roku zadłużenie oparte na obligacjach. Więcj jeśłi jest miejsce na optymalizację kosztów, to w sferze kosztów finansowych, tak czy inaczej za rok-dwa stopy procentowe spadną, więc jest to problem przejściowy.

- Cały rynek jest nadal w fazie budowy, ale wzrost bazy klientów wymaga pokonywania kolejnych barier (docierania do kolejnych grup klientów, którzy z różnych względów nie wiedzą, że taka usługa istnieje albo nie chcą ebooków i nadal wolą książki papierowe). Taka mentalna bariera nie zniknie z roku na rok, to proces, który będzie trwał. I dlatego najważniejsze teraz nie są bieżące wyniki, ale udział w budującym się rynku.

- Moim zdaniem naturalna dla Legimi w niedalekiej przyszłości jest współpraca (przejęcie/fuzja?) z dużym graczem - np. portalem takim jak Wirtualna Polska, o której już tu była mowa na forum. Dla obu stron byłby to świetny efekt synergii. Jeśli jakiś duży portal chciałby podjąć taką współpracę, to Legimi jest najlepszym wyborem ze względu na swoją pozycję na rynku. A gdy coś takiego nastąpi, to będzie gwałtowny przeskok jakościowy (i zapewne gwałtowny przeskok w górę na kursie akcji).

- A zyski (i to już solidne) pojawią się, gdy rynek dojrzeje i się skonsoliduje, wtedy przyjdzie czas na urealnienie (w górę) abonamentów. Bo moim zdaniem problemem nie są wcale koszty, ale zbyt niskie ceny. Jako klient mogę powiedzieć, że spokojnie mógłbym płacić 20-30% wyższy abonament i nadal by mi się to opłacało i nie skłoniłoby mnie to do rezygnacji.

- Podsumowując, Legimi jest moim zdaniem sporo niedowartościowane, biorąc pod uwagę pozycję na rynku i przyszłość tego rynku, który jest daleki od nasycenia, bo kolejnych latach będzie się skokowo powiekszał - baza potencjalnych klientów będzie znacząco rosła, bo kolejne grupy będą się przekonywać, że książka papierowa jest w odwrocie - z wielu względów: koszty, wygoda, ekologia, itd.

- A Twoją uwagę o tym, że zaraz będzie 14 zł odbieram (bez urazy) jako myślenie życzeniowe (we wcześniejszym wątku pisałeś, że sprzedałeś akcje). Równie dobrze je mógłbym teraz napisać, że idziemy z powrotem na 30 zł.:) A w praktyce to krótkoterminowe wahania są nie do przewidzenia, biorąc pod uwagę "uroki" rynku NC. Od kilku miesięcy mamy balansowanie w przedziale 15-20 zł.
Moim zdaniem krótkoterminowo może być różnie, choć patrząc na wykres odnoszę wrażenie, że większość "rozczarowanych" już się wyprzedała i teraz mamy fazę akumulacji. Ale długoterminowo akcje Legimi są teraz bardzo tanie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LEGIMI 0,00% 34,00 2025-11-07 15:41:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.