mam kolegę pracującego na rynku kapitałowym w renomowanym banku
i on powiedział, że platige skręca w stronę spółek amerykańskich niejako na nich się wzorując
chodzi o strukturę i działalność
program motywacyjny tak typowy dla spółek z wall street, gł akcjonariusze zasiadający w rn i współpracujący z zarządem
pojawia się też w raportach skorygowana ebitda i inne skorygowane dane jak zysk netto
trzeba wiedzieć, że choć program motywacyjny obciąża wyniki to jest to zapis księgowy i dodam co ważne:
platige generuje dodatnie operacyjne cash flowy, co jest jednym z ważniejszych danych dla inwestorów wyedukowanych
to oznacza, że generują czystą gotówkę, a nie jakieś papierowe zyski, jak często bywało w spółkach z gpw
np pamiętam takie pbg, w które kiedyś inwestowałem, rany jakie to miało syki netto, ale wtedy nie kumałem co i jak
otóż przepływy finansowe mieli od wielu kwartałów ujemne, nie umieli wygenerować gotówki, zyski mieli na fakturach, które nigdy nie zostały zapłacone
wiecie jak to się skończyło, ja na szczęście uciekłem dość przypadkowo z tamtej inwestycji, ale uciekłem i to się liczy
człowiek uczy się całe życie, dziś lepiej czytam raporty i wiem na jakie wskaźniki przede wszystkim zwracać uwagę
raport wziąwszy cały ten syf z covid 19 oceniam pozytywnie, dobro dostało, ale generowało ok 20 mln rocznych przychodów, można założyć, że gdyby nie pozamykanie gospodarek, dorzuciłoby do sprzedaży 1-2 bańki, ale i tak wyszło całkiem nieźle
a, świat zaczyna się nareszcie otwierać!