Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  72,76 zł , zmiana od tamtej pory: -1,04%

Re: pytanie do osób którym włamano się na konto

Poniżej treść z dzisiaj z wpisu na x od inwestomat.eu

Minęły 2 tygodnie od nagłośnienia włamań na konta w XTB. Po wielu rozmowach z deklarowanymi poszkodowanymi, z przedstawicielami domów maklerskich i ekspertami od bezpieczeństwa, poza kompleksowym wpisem o bezpieczeństwie, który wydam w poniedziałek, mam dla Was garść ważnych informacji: - Skala włamań: w poście na wykopie była mowa o GIGANTYCZNYCH włamaniach na MASOWĄ skalę, ale na razie nic nie potwierdza tych spekulacji. Wygląda na to, że poszkodowanych jest kilka-kilkadziesiąt, ale oficjalnej liczby być może dowiemy się z czasem. Pora się uspokoić, bo skala włamań jest prawdopodobnie znacznie mniejsza, niż próbowano nagłośnić w tamtym poście. Internet uwielbia "dramę" i emocje, bo tak właśnie niosą się informacje. O tyle to dobre, że przynajmniej rozpoczęły się dyskusje o bezpieczeństwie w domach maklerskich. - Włamania na konta osób z włączonym 2FA (SMS): wśród poszkodowanych, których przepytałem, była jedna osoba z włączonym 2FA, która sama przyznaje, że raczej przekazała kod SMS oszustowi w ataku phishingowym (na fałszywej stronie, która przypominała stronę logowania XTB). XTB zaprzecza temu, że doszło do włamań na kontach osób z włączonym 2FA. - Sposób ataku oszustów: prawie zawsze był to wyciek danych z innej strony (i brak 2FA) lub standardowy phishing (fałszywa strona pozyskująca login i hasło + SMS z 2FA). - Poziom bezpieczeństwa w polskich domach i biurach maklerskich: ogólnie jest dość dobrze, bo powoli standardem staje się TOTP (jednorazowe hasła z aplikacji uwierzytelniającej) lub własna aplikacja brokera (preferowana opcja) z biometrią, np. sprawdzaniem odcisku palca. Niestety nie wszyscy maklerzy wymuszają 2FA u wszystkich klientów i nie wszyscy implementują systemy wykrywania podejrzanych zachowań na kontach klientów (więcej o tym we wpisie). - Ile instytucji mi dotychczas opowiedziało? Nie jest źle, bo mam odpowiedzi z 15 na 27 firm, co zaprezentuję w poniedziałek. - Czego spodziewać się po materiale? Kompleksowej instrukcji na temat tego jak zwiększyć bezpieczeństwo swojego konta maklerskiego + porównania sposobów dbania o bezpieczeństwo klientów w różnych firmach maklerskich (polskich i zagranicznych). Do zobaczenia w poniedziałek :). Nagrałem ponad 90-minutowy podcast, więc będzie czego słuchać.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
XTB -1,37% 72,00 2025-09-19 17:04:06
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.