Nie mogę Ci odpowiedzieć na te pytania, ponieważ nie mam licencji maklera, tylko jestem drobnym akcjonariuszem. Natomiast mogę podzielić się moją prywatną opinią i planem, jaki mam na Esotiq.
Na wstępie zaznaczę, że nie interesują mnie rekomendacje biur maklerskich - uważam, że nie przykładają się do swojej pracy, a metoda DCF jest bez sensowna i można w niej wpisywać cokolwiek analitykowi przyjdzie do głowy osiągać dowolną wymyśloną przez siebie wycenę.
Szacuję ostrożnie około 13M zysku netto i 16M zysku netto j.d. w 2021, choć liczę na trochę więcej. Po odcięciu w Q2 kuli u nogi w postaci niemieckiej spółki-córki, w 2022 liczę na wynik przynajmniej na poziomie zysku j.d. z 2021, czyli zysk netto minimum 16M (ale raczej więcej). To tak z grubsza, sporo zależy od sytuacji na świecie i w odzieżówce oraz od dynamiki rozwoju ecommerce. Wycena godziwa dla mnie to minimum C/Z 8, ale ostatnio myślę, że może C/Z 10 jest bardziej sensowne ze względu na ecommerce i szanse rozwoju w kolejnych latach w tym temacie. Zatem na ten moment wycena godziwa dla mnie to 130-170M. Spółka ma też skupionych i nieumorzonych 7% akcji (tych które odsprzedadzą Markowi Warzechie nie wliczam), to też znacznie podnosi jej wartość. Konkretnego planu na spółkę nie mam, jak uznam, że wycena mnie zadowala, to być może zacznę się skracać. Innym teoretycznym powodem sprzedaży może być chęć inwestycji w inną, bardziej niedowartościowaną spółkę.