Dnia 2022-01-26 o godz. 14:48 ~asfdasfgsdfhgdj napisał(a):
> > Strona www Newag oraz ESPI nie potwierdzają tych informacji. Formalnie ich nie ma.
> https://www.newag.pl/o-firmie/kolej-na-ekologie/ ?
A to żeś mnie rozbawił kolego tym linkiem
1. W tym linku masz informację "Proponowanym rozwiązaniem jest rozważana przez NEWAG S.A. budowa instalacji do odzysku energii...." Rozważana to nie oznacza zdecydowana
2. Ten materiał znajduje się w rozdziale "O firmie" a nie w informacjach dla Inwestorów a to TAM są giełdowe komunikaty bieżące przekazywane w ESPI.
3. We właściwym organie administracyjnym nie toczy się żadne postępowanie administracyjne z udziałem społeczeństwa w trybie ustawy OOS, w którym wymagano by konsultacji społecznych
4. Materiał nie jest podpisany przez żadnego z członków Zarządu wskazanych w KRS do składania oświadczeń woli. A "rozważanie" inaczej gdybanie NIE JEST złożeniem oświadczenia woli w imieniu spółki. Ten materiał to wyłącznie zabawa PR-owa dla ocieplenia wizerunku firmy i to dlatego o całej sprawie mówi rzecznik firmy a nie Zarząd firmy. OK niech się bawią. Ja też lubię ekologię.
Dlatego to wszystko jest "faktem prasowym" niezależnie od miejsca publikacji, bo oba linki nie przedstawiają oświadczenia Zarządu Newag i nie są komunikatami giełdowymi. To PR lub raczej CSR bo Newag pisze cyt: "OSZCZĘDNOŚĆ W BUDŻECIE MIASTA dzięki zaangażowaniu kapitału prywatnego w inwestycję służącą mieszkańcom"
I tu dopiero mamy kluczową sprawę. Bo ja pytam,
1. Czy ktoś mnie jako akcjonariusza zapytał, czy mam ochotę finansować swoim kapitałem prywatnym pochodzącym z niewypłaconej MOJEJ dywidendy tę inwestycję?
2. A jeśli nie z dywidendy to z czego, z długu?
3. Na Walnym Zarząd oświadczył (a to jest wiążące) w obecności wielu świadków, że zatrzymany kapitał będzie służył HOMOLOGACJI LOKOMOTYW. Słowem nie wspomniano o żadnej spalarni.
4. Gdyby siłowo postanowiono zrealizować taką inwestycję wbrew akcjonariuszom to byłby poważny błąd Zarządu i Rady Nadzorczej, bo skala takiej inwestycji wymagała:
a) kontaktu z akcjonariuszami (nie ma ich wielu)
b) formalnej publikacji komunikatu w ESPI o przystąpieniu do przygotowywania choćby koncepcji takiej inwestycji
c) dopiero na końcu pokazywania kolorowych obrazków na stronie Newagu i Bóg wie jeszcze gdzie w ramach kampanii informacyjnej dla mieszkańców.
DIXI