Forum Jak grać na giełdzie? +Dodaj wątek

Re: Początek na giełdzie

Czytając wpisy w temacie „Początek na giełdzie” przyznam się że spodziewałem znaleźć tam troche więcej fachowości. Bo np. nie Napisałaś czy Masz już Rachunek Maklerski a jeśli tak to gdzie? A może nie masz bo jesteś „zielona” więc nawet nie wiesz co to jest i jak się z niego korzysta. Tyle że bedąc „zielona” masz prawo tego nie wiedzieć ale jakiś „fachowiec” z moich przedmówców mógł o to zapytać. Jeśli więc nie posiadasz takiego rachunku
po prostu wpisz w Googla „dobry rachunek maklerski” albo rzuć okiem na strony
link
link
Co do samej gry na giełdzie zgodze się z tym co ktoś już wcześniej napisał na giełde zanosi się pieniądze które w najbliższych latach nie bedą Nam potrzebne. Ale tutaj zgoda się kończy . Jeśli upierasz się przy tym że Chcesz na giełdzie zarobić(bądz stracić) nie będę Cie powstrzymywał bo przypuszczam że dorosłą Jesteś. Ale jedna uwaga tą drogą nie staniesz się wybitnie bogata zyski z giełdy o ile bedą to bedą starczać na lepsze masło do chleba na który to chleb w inny sposób a nie na giełdzie musisz zarabiać. Co do pomysłu aby kupować spółki dywidendowe (dzielące się z akcjonariuszami swoimi zyskami) jak to ktoś tu napisał to chyba jest to najlepsza strategia dla początkującego.
Lecz proponuje nie trzymać się jakichś podanych w tym wpisie spółek lecz stworzyć samodzielnie tabele zawierającą
spółki regularnie dzielące się zyskami i liczyć się z tym że dywidendy mogą być większe mniejsze a czasem może ich nie być wcale. Wymaganą w tym celu wiedzę znajdzie się tutaj
link
Natomiast co dośrednioroczny wskaźnik dywidendy > 7% jak mój przedmówca napisał tym bym się tak bardzo nie przejmował jeśli z dywidend zyskasz 3-4% to i tak będzie to lepsze od lokat bankowych. Wyobrazmy sobie ( tak jak tu ktoś napisał) że ktoś ma 20 spółek dzielących się zyskiem. Niech będzie tak że na kupno każdej przeznaczysz 500 zł. Czyli ogółem będzie to 10 000 zł. Teraz wyobraz sobie że te 20 spółek dostarcza Ci dywidend około 300-500 zł rocznie.(3-5%)
Tymczasem jednak wartość Twoich spółek spada i po 2-3 latach osiąga nieco ponad 5-6 tysiecy zł.
Pytanie brzmi: co wtedy zrobisz? Myśle że od odpowiedzi na to pytanie powinnaś uzależniać czy
powinnaś grać na giełdzie .