Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  23,55 zł , zmiana od tamtej pory: -38,43%

Re: płacz na forum

Czy bzdury? Oszacujmy:
Liczba sprzedanych egzemplarzy na dzień dzisiejszy ok. 350000 tys. egzemplarzy (ostatni raport ze spółki przed promocją mówił o ponad 312 tys,). Do spółki trafia ok 44 PLN za egzemplarz. Z ostatniego raportu sprzedażowego cena za egzemplarz wychodziła ok 38 PLN, ale od tamtego czasu zdecydowanie większa jest procentowa sprzedaż poza Azją (przynajmniej patrząc po komentarzach i listach Bestsellers w poszczególnych krajach tak przyjmuję). Przychód z tego wychodzi ok 15mln430tys. PLN.
Zaksięgowany koszt to 3,4 mln PLN, podejrzewam, że koszty obecnych poprawek zostaną zaksięgowane dopiero w momencie wydania pełnej wersji.
Zatem zysk brutto mamy prawie 12 mln PLN
Revshare dla zespołu to 15% co w tym wypadku daje prawie 2 mln więc zysk po revshare wychodzi ok 10 mln PLN
Podatek dochodowy na bazie poprzednich raportów ze spółki z lat (2021 i 2022) przyjąłem na poziomie 8%.
Zysk netto 9,2 mln PLN.
Oczywiście to są wyliczenia szacunkowe, bazujące na pewnych przyjętych przeze mnie założeniach, które jednak starałem się, by były spójne z danymi już podanymi przez spółkę. Jak każdy mam prawo się mylić.
Do tego należałoby jeszcze doliczyć 1,1 mln otrzymanych od ULTIMATE GAMES, ale nie uwzględniam tego w swoich wyliczeniach, bo skupiam się na rentowności sprzedaży tytułu IFZ więc odcinam zdarzenia jednorazowe.
Kwiestie VATu to już wcześniej na forum tłumaczyłem, że VAT nie księguje się do przychodu, nigdy. To wynika z Ustawy o Rachunkowości i definicji przychodu, można sobie sprawdzić.
Rok 2025 albo początek 2026 to prawdopodobna premiera pełnej wersji IFZ zobaczymy jakie da zyski, skoro wersja EA się tak dobrze sprzedaje.
Nikt nigdy, a na pewno nie ja tu nie pisał, że GOP będzie najdroższą spółką z gamedevu, na razie to nas dzieli kosmos od najdroższych spółek z gamdevu więc nad czym niby ta refleksja?

I na koniec perełka:
Za co niby mam przepraszać? Za to, że zachęcam do merytorycznej dyskusji nad sytuacją spółki, której jestem akcjonariuszem? Za to, że opisuje tu swoje szacunkowe wyliczenia, żeby każdy mógł się do nich odnieść i skorzystać jeśli uzna to za zasadne?
A ty przeprosiłeś, za te wszystkie bzdury, które wypisywałeś przed premierą? Najpierw o nieaktywnej, a potem o kupionej wishliście (jawnie zarzucając w ten sposób spółce oszustwo nie mając na to żadnych dowodów), potem o niskich poziomach sprzedaży i rzekomym wypadnięciu z top 500 po bodajże 2 tygodniach?
Nic z tego co pisałeś bez żadnych do tego podstaw się nie sprawdziło, przeprosiłeś?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GAMEOPS -0,96% 14,50 2025-10-24 14:18:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.