Merytorycznie mówisz? Tu nie ma znaczenia wykresów, spekuły, ruchu kursu... nie jest to tak istotne. Tu trzeba rozważyć warianty ryzyka i zachowania się kursu:
1) Co ostatnio analizowałem, czyli zamierzenia Peixinu do wykupu akcji.
Ponieważ mają 80% z hakiem mogą wezwać do skupu po określonych zasadach, niby średnia z 6 mc ale to nie odzwierciedla wartości spółki bo wartość musi być godziwa a 3 pln to poniżej ceny nominalnej i 10 razy mniej niż wartość księgowa i na to się godzić nie muszą mniejszościowi akcjonariusze czyli my. Jakby skupili i osiągną 95% i zmuszeni bylibyśmy do sprzedaży to po wycenie biegłego. W obu przypadkach skup tych akcji przy ilości gotówki firmy, braku kredytów i zyskach na plusie, aktywach itd. musiałby iść za dużo większa kwotę cenową akcji, nawet przy bankructwie tej firmy. Czyli jest perspektywa zarobku.
2) Firma jednak zdobywa rynki i zwiększa zyski.
Może wpłynęłoby to na większe zainteresowanie jakby się nagle sytuacja odwróciła, czyli nie byłoby spadków zysków, przychodów itd. Czyli można domniemać, ze w takim wypadku kurs odbije do góry. Różne czary na GPW widziałem gdzie np. takie CFI urosło z 9 do 240 pln a przewartościowane już było przy 30 pln.
3) Firma ogłosi wypłatę choćby skromnej dywidendy. Za rok, dwa nawet.
Łączy to się zapewne z wariantem wyżej lub nie czyli gdy mieliby bankrutować wypłacali by sobie kasę i podnosili by kurs, po to, by sprzedać akcję jak najdrożej. w obu przypadkach kurs idzie do góry.
4) Spadek kursy nie wiem do 0,1 pln. Ogromne straty bankructwo.
Też ten wariant trzeba założyć ale czy czytając powyższe jest to w ogóle możliwe w odniesieniu do wartości księgowej? Sądzę, ze bardzo mało prawdopodobne.
Tyle meteorytyki tu... jedynie należy rozważyć ryzyko. Wariant 1 i 4 uważam za najmniej prawdopodobny, stawiam na 2 i 3.
Co do kursu, tak sądzę, ze jest tu manipulacja. Chętnie by tu chyba chciała wejść spekuła i robić najlepiej kółeczka od 1,5 do 3 pln urabiając w to ludzi. Wtedy to byłby gniot jak to określa mistrz tego słowa czyli XYZ :P Mały FF jednak to drastycznie ogranicza, stąd próba zejścia jak najniżej żeby przejąć jak najwięcej akcji i brak ruchu.
Zakładam, że od 2 pln i niżej ruch by się spokojnie zaczął. Koło 3 jakby ktoś skupował to pewnie też z tych co mają jeszcze taniej kupione. Więc:
1) Albo spadniemy w dół i ktoś zacznie wysypywać się, później będzie odbicie
2) Trzeba czekać do dalszych informacji i ruchów firmy
3) Wejdzie ktoś gruby bo będzie wiedział coś więcej niż my i zacznie skupować delikatnie podnosząc kurs
Tyle ode mnie, ja mam czas i czekam, obserwuje. Chętnie dokupię jeszcze niżej akcje i pewnie nie tylko ja - a być może się wszyscy robimy w balona bo 3 pln to może jest promocja? Czas pokaże.