Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: PCG czy BLI?

Dzięki za rzeczową opinie co do BLI..

Powtarzam - mam otwartą pozycję na tej spółce.

Poniży zbiór informacji nie stanowi przesłanki na podstawie których powinno się podejmować decyzję inwestycyjną. Jest to jedynie MOJA wstępna analiza spółki.

Fundamentalnie stan na 6 maja 2011:

C/WK: 0,66 !!
C/Z: 5,80

Spółka w pierwszej 10 najbardziej niedowartościowanych na GPW z tych które są mają dodatni wynik finansowy z dobrymi prognozami na ten rok.

Jednym z głównych akcjonariuszy poza właścicielami spółki jest Pioneer Pekao Investment Management SA.

BLI inwestuje głównie w nieruchomości (Mińska Development), czy intratna umowa dotycząca sprzedaży VIS w Warszawie - która ma szansę zostać zrealizowana w drugiej połowie roku znacząco wpływając na tegoroczny wynik finansowy funduszu oraz na C/Z.
Możliwy buyback akcji w drugiej połowie roku.

Sztandarowym projektem jest Krakowski Scanmed, który w tym roku prawdopodobnie będzie jeszcze głownie kosztogennym przedsięwzięciem ale w latach następnych ma być perełką. Spłatę kredytów związanych ze Scanmedem pokazuje że przepływy środków wydawane są z głową. (Moje zdanie)

Fundusz zaczyna także działać na arenie Venture Capital inwestując w małe innowacyjne spółki przy współpracy z KFK. Tutaj mamy do czynienia jednak z inwestycjami które dadzą zarobić w horyzoncie 5 lat.

Tematy takie jak: Browar czy budowanie marki Rage Age oraz wydawnictwo zostawiam koneserom spółki do oceny ;)

Ciekawostka:

Pan Zientara ostatnio oficjalnie przynajmniej dokupił akcje spółki (za 300tyś jeżeli pamięć mnie nie myli) co miało być sygnałem dla rynku, że plotki o konflikcie między nim a Panem Wandzlem są przesadzone i że to nie on generuje podaż na akcjach spółki.

Technicznie:

Nie ryzykowałbym brania argumentów technicznych jako bardzo istotnych przy tej spółce z powodu braku potwierdzenia znaczącym wolumenem... ale ostatnio w trendzie bocznym rozpoczętym w Q1 2009 widzieliśmy odbicie od wsparcia uklepanego w lipcu 2009 na poziomie 2.23/2.24PLN. Moim zdaniem - możliwa kontynuacja odbicia w krótkim terminie. (1 miesiąc)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PCGUARD 0,00% 0,38 2009-03-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.