Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,38 zł , zmiana od tamtej pory: -45,77%

Re: Paranoja

OK Roman, wyluzuj, ja błędnie rozpoznałem sytuację na surowcach i nie uwzględniłem kursu USD/PLN - to poważny błąd, swoją drogą dopiero mi uświadomiłeś, jak dolar się umocnił...
Generalnie na rynkach była obserwowana często pewna zależność - wzrost kursu dolara powodował spadek cen commodities wyrażony w dolarach, co kompensowało utratę przychodów producentów lokalnych - czyli np. metal taniał w dolarach, ale dolar jednoczesnie drożał, a więc w ostatecznym rachunku ubytek przychodów w walucie danego kraju nie był tak drastyczny bo mieli mniej dolarów, ale więcej wartych
A teraz usiądź i spójrz na to co się działo z dolarem i aluminium - bo ta zależność akurat teraz nie działa w przypadku PLN, fakt złoty nie jest walutą surowcową, ale mniejsza o to
Dolar gwałtownie zyskiwał do PLN zwłaszcza w drugiej połowie 2014, w pierwszej połowie 2015 osiągnął apogeum i ostatnio się ustabilizował - oznacza to, że w II półroczu wpływ kursu dolara do złotówki na wyniki Yawalu będzie pozytywny, lub w najgorszym przypadku neutralny http://stooq.pl/q/?s=usdpln
A teraz zerknij na kurs Alu http://stooq.pl/q/?s=ah_3.f - jest jeszcze ciekawiej, aluminium osiągnęło szczyt właśnie w II półroczu 2014 i od tego czasu gwałtownie spadło - wiadomo Chiny itp, wg. Stooq na Alu mamy spadek ceny 20% rok do roku (na marginesie popełniłem w swojej analizie inny błąd, bowiem porównałem średni kurs Alu w całym 2014 roku do średniego kursu w I półroczu 2015 - jak widzisz Alu spadło mocno w 2015 roku, ale w II półroczu 2015 spadek ten osiągnął największy rozmiar
Czyli mamy arcy-ciekawą sytuację w II półroczu 2015 - neutralny dolar i mocno taniejące aluminium. Dopiero więc teraz zobaczymy jaki wynik wyciśnie nasz yawalek.... powinno być ciekawie - teoretycznie spadek kosztów o kilkanaście procent, ale czy dobrze??? przy takim free float po prostu tu umrzemy, jeśli coś się nie stanie - stąd też wiele osób liczy na KNF lub mysli o pozwie zbiorowym. Masz jakiś pomysł?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
YAWAL -18,97% 3,46 2015-10-26 17:00:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.