Widzisz....Ja bym ibzcej niz ty zarzadzal portfelem...jakby BYLO OKI....
Ale kto ci kaze trzymac na OKi ....ppowyzej 100 K PLN??...
robisz wynik w danym roku np 100 K ....i czujedsz ze bedzie ostzrej w przyszlym roku....to przenosisz papiery na Inne konta....i zostawiasz sobie 100 K....
Jakby bylo OKi gdy robilem zaklupy...ICE.....to bym ronbił przez nie....zakupy....i teraz załozmy że kupilem tyle akcji jak mam na Emerytalnych kontach....czyli 10 K....akcji....po 10 PLN.....za akcje.....akcji ICE..w 2025 roku....wiec za 2025 rok zaplacilbym podatku od ok 70 K ....przy 1 % podatku to by wyniuoslo n 700 PLN podatku....Wcgodzimy w rok 2025 ....Po decyzji FDA...w sprawie CC....juz bym wiedzial ze to jest papaier na LATA....Co robie...tworze Fundacje Rodzinna...i tam pzrerzyucam wiekszosc papaierow.....uwazam ze ...w tym roku OBECNYM pod koniec roku ....moze byc nawet 500 PLN..za Akcji....wiec...pzrenióslbym 9 K papierów na Fundacje rodzinna....w tamtym czasie kurs spolki wynosil ok 40 PLN ...40 * 9 = 360 k PLN....zaplacilbym podatek....od 300 K PLN ....czyli ok 3 K PLN....W fyundacji mialabym 9 K papaiera wartych 360 K PLN....i na OKi nadal trzymalnbym ....1 K Papaiera...załozmy ze pod koniec roku kurs leci na 500 PLN.....w fundacji rodzinnej mam 9 K papaierow Ice...* 500 PLN...wartych 4.5 M PLN....na OKI mam 1 K papaiera wartych 500 K PLN....i teraz moge znowu zdecydowac....czy pzrenosze np papaiery za 400 K PLN...zoatstawiajac sobie za 100 K na koncie OKi....jesli tak robie to....Wowczas w fundacji rodzinnej mam akcji za 4.9 M PLN....a na OKI....mam 200 Akcji .za 100 K ...PLN..podatku bym zaplacił znowu za pzreniesienie akcji....ok 4 K PLN....
Lazcnie za pzreniesienie akcji....wartych prawei 5 M PLN...zaplaniłbym 7.7 K podatku....Naweet jesli bym je spienmiezyl ...i pzrenosił kase w TYm trybie... to podobnie by wydszło.....
A ile bys zaplacil podatku Belki jeslibys spieniezył te akcje ...i Hajs pzrenosil.....na zwyklym koncie maklerskim??...
Inwestowanie...TO LOGILKA...tzreba myslec...w roznych kategoriach...i patzrec co ci sie oplaca..Jesli umieszs wynbierac SPolki....i na nich zarabiac...to i z zarzadzeniem NIE POWINIENES MIEC PROBLEMU...tymczasem taki JACK...pisze takie bzdury..jakby byl przedszkolakiem Dlatego pytalem jaka stoppe zwrotu ma ogolnie z tego jego portfela...Bo jakis MALO KUMATY SIE WYDAJe..jesli chodzi o AKTYWNE ZARZADZNIE SWOIM PORFELEM.....nie tylko jesli chodzi o spolki..ale te Pier..do.lety jakie wypisuje oo OKI....
w ten sposob zaplacilbym ok 7 K podatku na OKI....z ogolnego portfela wartego 5 M PLN....Warto??....jasne ze warto.....
POZA TYM...OKI to Opcja nikt nikogo nie zmusza do jego zalozenia..CI CO GRAJA NA AMERYKANSKIEJ GIELDZIE pewnie go oleja....to jest dla tych co Inwestuja TUTAJ....i I IM wiecej OPCJI do zarzadzania....Portfelami jak IKE..IKZE...OKI...FUNDAJE RODZINNE i zwykle konta maklerskie TYM LEPIEJ....a czy i JAK z tego korzystac czy EFEKTYWNIE czy jak PI..---..PA...to juz od ciebie zalezy.....
CZEGO TU NIE MOZNA ZROZUMIEC...
P.S mooj portfel emeryttalny obecnie na IKE + IKZE ...to 10 K ICE....srednia zakupu ok 15 PLN....obecna wycena ok 700 K PLN...Obecna stopa zwrotu z niecalego roku to + 466 % ....licze na tysiace procent w kolejnych miesiacach latach.....Mam je na IKE i IKZE....jakbym mial na OKI.,.systematycznie =bym te papaiery przenosił na INNE KONTA...KONTA FUNDACJI RODZINNEJ..zeby nie tracic przywilejow podatkowych takich jak np DYWIDENDY....BRUTTO....
HEJ......