Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  73,50 zł , zmiana od tamtej pory: 11,70%

Re: OKI kiedy opłacalne

Liczę dla nadwyżki aktywów powyżej 100 tys zł

Podatek od aktywów jest pobierany od kwoty wpłaty + wartości aktywów (średnia wartość z 4 kwartałów)
Czyli w 1 roku jest podatek od aktywów x2

Załóżmy że zarabiam 15% (lub10%) rocznie licząc od poprzedniego roku, ale licząc od kwoty pomniejszonej o wartość podatku od aktywów. czyli nigdy nie pracuje mi 100% kapitału bo część zabiera podatek od aktywów.
Założyłem 1 pełną wpłatą i wypłatę w ciągu 5 lat.
Przy dużej rotacji portfela (wpłaty, wypłaty) generuje to duże koszty podatku od aktywów, (chyba, że stopa referencyjna byłaby wyjątkowo niska).
Czasem wycofuje, i ponownie wpłacam na giełdę środki - mam czasem inne pomysły inwestycyjne, potrzeby finansowe)
Tutaj przy OKI ze względu na podatek od aktywów liczony dodatkowo od wpłaty nie opłaca się robić częstych wpłat i wypłat (ale życie może czasem do tego zmusić)

W moim przypadku przy stopie referencyjnej poniżej 6% warto inwestować w OKI, powyżej musiałbym się głęboko zastanowić.

Dostrzegam fakt, że jeśli ktoś wypracuje jednorazowy duży zysk na giełdzie (powyżej 30 czy 50% rocznie to OKI może być bardzo atrakcyjne, lub gdy stopa referencyjna jest wyjątkowo niska.

Wiem, także z mojego doświadczenia że na 12 lat inwestycji w ciągu 3 poniosłem straty, dlatego jeśli ktoś rozważa OKI to powinien dogłębnie ocenić swoje możliwości inwestycyjne.
Nawet przeglądając blogi dobrych Inwestorów którzy osiągają wysoką stopę zwrotu rzędu 20-25% średniorocznie to widać że są lata w których nawet oni ponoszą straty. Np rok 2018 kiedy Wig80 spadł o 28%.Rok 2022 Wig80 spadł o 13%.

Zadałem kiedyś Pytanie koledze (dobry Inwestor), jaki był dla niego najlepszy rok na giełdzie. Odp 2018 bo straciłem tylko 4% a Wig spadł ok 30%. Sukcesem było to że w trudnym roku ochronił swój kapitał, który mógł pomnożyć w latach lepszej koniunktury na GPW.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MEDINICE 1,11% 82,10 2026-06-16 13:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.