Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  14,81 zł , zmiana od tamtej pory: -13,44%

Re: oj, płaczek, płaczek . . .

Przyznam się że teraz częściowo na kasie siedzę ale z GPW mam trochę Cyfrowego jakieś kilkadziesiąt k. Trochę CDP pozycja która została jako zysk z wcześniejszych pozycji ale rozwojowa jeśli będą jakieś okazje zawsze fajnie jak zysk sam rośnie. Trochę ORLENU i PZU- taki mały zakład o dywidendę. Orlen trochę się obawiam nastawienia rzędu do spółki ale przy takich parametrach finansowych możne dywidendy jakoś mi to spłacą plus zejście na stopach procentowych powinno obniżyć WACC przy inwestycjach które ich czekają ( spekulacja ) . PZU- wyniki spoko nie spodziewam się fajerwerków wezmę dywidendę dla płynności i będę dalej prowadził zakupy bo przy takim portfelu obligacji przy obniżkach stop zawsze ktoś znajdzie się chętny na taki zysk jaki będzie (btw warto policzyć ile zyska ich portfel po zmianie stóp) - a resztę to sami wiecie. Trochę TS games( pozycja do likwidacji przy sensownej cenie) mało znacząca są lepsze opcje. I bardzo mocno spekulacyjnie Azoty. trochę pod rozsadek rządu itp( nie chce wdawać się w politykę) ale liczę ze jednak jakieś cła plus oddanie polimerów powoli poprawią sytuacje a spekulacyjnie to fajna opcja na podbicie ( zobaczymy) . Spekulacyjnie Pepco - chętnie dokupię im taniej nie pasuje mi podawanie przez nich EBITDA zamiast całych wyników jednak liczę ze płynność która jest fajna i jakaś kasa na wykup akcji czy dywidendę możne się pojawić( spekulacja nie poparta faktami bo jakoś muszą upchać to co maja). Amica- spekulacja na poprawę wyników i dalsze dywidendy, typowe robienie kolek. Trochę obligacji BGK, KRUK, BEST, PRAGMA- sensowne marze dawali jeszcze wcześniej warto sobie przynajmniej płynność zapewnić plus odrobinę lepsze oprocentowanie przy odrobinie ryzyka. Generalnie pomimo wzlotów i upadków staram się na wielu spółkach rozwijać portfele kupując jak jest stosunkowo tanio i sprzedawać na odbiciach oczywiście stopniowo patrząc na całościowa płynność. Przyznam się tez ze czasem dorzucę jakiś kontrakt lub hedge na opcji wig 20 ale cóż zmienność to mój przyjaciel więc sami wiecie jak to wpływa na wycenę opcji natomiast fajnie działało dla pozycji na wzrost banków( każdy kto opisuje takie zabawy po fakcie to farmazon wiec tu zakończę ;)) Jak macie fajne propozycje to zapraszam ( nie gram na krotko bo niestety wywiozło mnie nie fajnie parę razy na instrumentach typu turbo- możne wiem za mało a może nie czuje tych tematów).
Informacja we wpisie nie jest porada inwestycyjna w myśl przepisów a jedynie opinią. Nigdy nie inwestuj na jej podstawie bez własnej analizy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CYFRPLSAT 1,93% 13,21 2026-02-09 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.