Trump zaatakował Putina: wydaje wszystko na morderstwa zamiast na rozwój gospodarki.
https://www.rbc.ua/static/img/_/g/_gettyimages_2220313126_840c736203591a72f38ed622e955c15c_650x410.jpgRosyjska gospodarka jest obecnie w recesji. Moskwa wydaje wszystkie swoje pieniądze na morderstwa i wojny.
Prezydent USA Donald Trump stwierdził to podczas rozmowy z dziennikarzami.
Trump powiedział, że utrzymuje „dobre stosunki” z rosyjskim dyktatorem Władimirem Putinem. Jednocześnie prezydent USA przypomniał, że był twardy wobec przywódcy Kremla.
„Nigdy, wiesz, nigdy nie myślałem, że to się stanie (odrzucenie pokoju przez Moskwę – red.). Myślałem, że możemy się w czymś porozumieć. I może to wciąż możliwe. Ale jest za późno. Więc jestem rozczarowany” – dodał.
Amerykański przywódca zauważył również, że gospodarka Rosji „nie jest zbyt duża i przeżywa trudności”. Armia rosyjska jest „silna”, ale gospodarka już nie.
„Kiedyś gospodarka była silna. Teraz nie jest. Teraz jest im ciężko. Ekonomicznie nie jest łatwo. Ale ich gospodarka jest dość mała, zwłaszcza w porównaniu z rozległym terytorium. Ten kraj jest kolosalny” – wyjaśnił prezydent.
Trump wierzy, że Rosja może być „niezwykle zamożna”, ale rosyjski rząd się powstrzymuje. Jednocześnie Stany Zjednoczone nie mogą zawierać umów gospodarczych z Rosją, tak jak chce Putin.
„
Rosja mogłaby być teraz bardzo, bardzo bogata. Zamiast tego wydaje wszystkie swoje pieniądze na wojnę. Wydają wszystko na wojnę i zabijanie. To nie ma dla mnie sensu. Myślałem, że będzie chciał to szybko zakończyć. Naprawdę wierzyłem, że to się skończy. Ale za każdym razem, gdy myślę, że koniec jest bliski, on zabija ludzi ” – podkreślił Trump.
Gospodarka Ukrainy może prześcignąć gospodarkę Rosji
Przypomnijmy, że wcześniej sekretarz skarbu USA Scott Bessant powiedział, iż za 20 lat gospodarka Ukrainy może stać się większa niż gospodarka rosji.
Według niego taki scenariusz jest możliwy dzięki skutecznemu zarządzaniu, podobnemu partnerstwu (pomiędzy Ukrainą i Stanami Zjednoczonymi – red.) i globalnym inwestycjom.