Autor: ~marek [37.109.145.*] 2024-11-21 13:05 ....moja wiara w ponadprzeciętne zyski nie osłabła ...a ponadprzeciętne zyski to minimum 1000 % od ceny którą podajesz i droga to tych ponadprzeciętnych zysków biegnie przez pozostawienie spółki na GPW ....oczywiście rozumiem tych co chcą wyjść z inwestycji już teraz ale Orlen takiej ceny aby były ponadprzeciętne zyski nie zaproponuje teraz choć może bez problemu dać teraz wartość księgową czy będzie chciał tego nie wiem ...Osobiście doradzałem utworzenie grupy roboczej i negocjacje z Orlenem aby znaleźć wspólnie uwzględniając lokalne oczekiwania ENERGA Perła Pomorza kompromisowe rozwiązanie które umożliwi wyjście z inwestycji np po 20 zł /choć lepiej po wartości księgowej / różnymi metodami można to osiągnąć a pozostali będą czekać na przyszłe jeszcze większe zyski docelowo ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje ENERGA...czy tak będzie osądzi przyszłośc ...wariant ponadprzeciętnych zysków nie ma nic przeciwko emisji akcji jeśli spółka tak chciałaby pozyskać finansowanie na część przyszłych inwestycji / jednak emisja nie wchodzi w grę po aktualnym kursie tylko po przyszłym kursie który będzie wyższy ...cena emisji jako punkt wyjścia to wartość księgowa minus dyskonto ...brak chętnych na akcje na takich warunkach to chyba i GG SIĘ NIE ZGODZI I JA też powiem nie i postaramy się zablokować ewentualną emisje ..więc jak chcą emisje to należy zaczekać aż kurs na GPW będzie taki jak zamierzana cena emisyjna którą my zaakceptujemy..proszę wsiąść pod uwagę że jeśli pojawi się wezwanie Orlenu po cenie x to kurs wyrówna do tej ceny ...jednak nie chciałbym abyśmy solidarnie nie odpowiadali na takie wezwanie bo w przyszłości będą ponadprzeciętne zyski ..na wezwanie muszą odpowiedzieć osoby którym wiek nie pozwala poczekać jeszcze trochę ,choć każdy będzie podejmował decyzje indywidualnie ...nawet gdyby Orlen przekroczył 95 % nie ma obowiązku robić przymusowego wykupu ...wtedy po umożliwieniu wyjścia tym co muszą ENERGA robi emisje po cenie nie mniejszej niż wezwanie Orlenu i wracamy do indeksów ....nie od razu Kraków zbudowano ... wariant ten nie uwzględnia pokrzywdzenia tych którzy sprzedali te akcje w wezwaniu szantażowani opuszczenia GPW...pytanie czy ich roszczenia się nie przedawniły ...żeby było uczciwie i Oni powinni dostać dopłaty ale to pięknie by było ...aby pozbyć się ich problemu Orlen powinien zaproponować im dając ogłoszenie odkup tych akcji po cenie wezwania plus powiększonej o współczynnik ale inflacyjny korzystania z tych pieniążków może wyszłoby niewiele mniej niż aktualny kurs GPW a może więcej więc mało kto by odpowiedział na ogłoszenie /dodatkowo aby odpowiedzieć to musiałby jeszcze przeczytać więc znikoma ilość by się zgłosiła i w taki sposób Orlen pozbyłby się problemu tych co sprzedali w wezwaniu chyba że ich roszczenia się przedawniły więc zostali aktualni akcjonariusze