Już wiele razy Ci pisałem ze chroni ....pomijając to że rzadko ma zastosowanie ale bez tego przepisu wzywający w ogóle nie musiałby się trudzić a tak aby obejść ten przepis musi zatrudnić sternika / czyli dopuszcza się manipulacji kiedyś może to być wykryte i tutaj problem KNF która w dobie tak zaawansowanych technologi nie wyłapuje sterników / ...jeśli już dojdzie do takiej wyceny to aby ją zaniżyć to wzywający musi znaleźć audytora który za parę srebrników pomanipuluje przy wycenie i przy danych i przyszłych założeniach przyjętych do wyceny szczególnie DCF...w KNF nikt tego nie sprawdza a papier różne bzdury przyjmie ,drobni nie mają możliwości odwołania się od takich wycen ...edukacyjnie słuchając republiki czy oglądając TVN te same dane liczby są manipulowane i przekazywane społeczeństwu tak aby był określony przekaz...więc problem nie jest z przepisem który jest dobry tylko z uczciwością wzywających czy tych którzy taką wycenę robią ...dlatego aby temu zapobiec należałoby wprowadzić do ustawy o ofercie przepis z KSH link poniżej i tam biegły nie może ustalić wyceny niżej niż cytując treśc art
Cena odkupu akcji jest równa wartości przypadających na akcję aktywów netto, wykazanych w sprawozdaniu finansowym za ostatni rok obrotowy
dodatkowo audytora /biegłego do wyceny nie powinna powoływać spółka tylko np KRS /sąd rejestrowy / czy zrobić tak jak jest też w KSH przy przymusowym wykupie że pierwszego biegłego do ustalenia wyceny wyznacza sobie spółka /wzywający / ale jeśli drobni nie zgadzają się z wyceną to odwołują się do wspomnionego sąd KRS który wyznacza wtedy biegłego z listy biegłych sądowych który jeszcze raz wycenia
Co do wyceny porównawczej to jeśli ktoś chce zaniżyć to będzie porównywał ENERGA do PGE czy ENEA i przekonywał że dobrze zrobił ...nawet porównanie do Polenerga nie jest do końca słuszne choć już wtedy lepiej wyjdzie wycena ...dlatego nie jest słuszne bo ENERGA to POLENERGA plus dystrybucja /stabilny przewidywalne przepływy /Na co zwraca Wam uwagę nowy zarząd cytując
Nawet Roman Szyszko, Wiceprezes Zarządu Energi SA w komentarzu podsumowującym wyniki po 9 miesiącach 2024 roku
zatytułowanym ...Konsekwentna budowa wartości Grupy Energa w oparciu o OZE i inwestycje
mówi Nam cytując ....
Profil działalności oparty o odnawialne źródła energii i infrastrukturalne usługi w zakresie dystrybucji energii elektrycznej wydaje się uzasadniać pozytywne prognozy w odniesieniu do przyszłego wzrostu wartości rynkowej Grupy Energa.
źródło cytatu
https://media.energa.pl/pr/843505/konsekwentna-budowa-wartosci-grupy-energa-w-oparciu-o-oze-i-inwestycje
cytując też Pawła Puchalskiego, analityka z Santander Biura Maklerskiego....spółki działające w segmentach dystrybucji i odnawialnym są notowane ze znacząco wyższymi wskaźnikami EV/EBITDA, a potencjalne dorównanie wskaźników polskich spółek do europejskich wskaźników mogłoby spowodować duży wzrost ich kursów ....i tak porównawczo należałoby porównywać spółkę ENERGA
Przy okazji słowo utilities / jak je dokładnie tłumaczyć /to są spółki użyteczności publicznej infrastrukturalne i np właśnie jak sprawdzałem ilość akcji w tych kilku /choć chyba jeden właściciel/ funduszach kanadyjskich które zgłosiły się na WZA / nie wiem czy tylko się zgłosiły czy byli osobiście czy ktoś ich reprezentował ...jeśli byli to czy GG z nimi rozmawiała ...kiedyś dodarłem do ich rocznych raportów w których tak jak w innych krajach podają jakie akcje mają i jaka ilość / nie pisałem o tym bo według tych oficjalnych danych były to ilości praktycznie takie jak zgłosili na WZA czyli nieistotne / dotarłem do chyba 3 czy 4 sprawozdań pozostałych nie szukałem ..pytanie po co im takie małe ilości i jeszcze zgłaszają się na WZA POZOSTAJE bez odpowiedzi ...może komputer dobiera spółki wskażnikowo i wśród kilkuset spółek z całego świata które mieli w wykazie padło i na ENERGA SA ...jednak CHCIAŁEM ZWRÓCIĆ UWAGĘ ŻE ENERGA SA była tam umieszczona w dziale UTYLITIES
Sam stary i nowy zarząd pisze w STRATEGI rozwiku i w rożnych ESPI że realizowane już i planowane inwestycje przyniosą konkretne efekty m.in. w postaci zwiększenia wyniku EBITDA - planowane jest, że spowoduje to ponad dwuipółkrotny wzrost skonsolidowanego wyniku EBITDA w 2030 roku w porównaniu do 2022 roku.i przełoży się to na wymierne korzyści dla akcjonariuszy Spółki w związku ze wzrostem jej wartości......Nakłady inwestycyjne w ciągu 9 miesięcy 2024 roku to rekordowe 3 057 mln a w całym 2023 r były w wysokości 4 334 mln a gdzie wcześniejsze inwestycje
Jednak cały czas mówimy o rzeczywistej wartości spółki która może być 100 zł ale notowania giełdowe z różnych powodów mogą być 13 zł ...wracamy do pytania dlaczego kupujemy lub sprzedajemy akcje danej spółki ...i notowania mogą sobie płynąć swoim nurtem ale jest problem jak wzywający na podstawie takich notowań chce przejąć spółkę / niby dobrowolnie odpowiadamy na wezwanie / ale jeśli jest szantaż wycofaniem spółki z GPW to wielu ulega takiemu argumentowi i sprzedaje spółkę za 20 czy 30 czy 50 procent rzeczywistej wartości ...gdyby żabkę sprzedawali bez notowań giełdowych to jaki wtedy byłby popyt żaden kowalski by nie kupił ...problem jest też z funduszami które nie mogą mieć takich spółek poza gpw /przynajmniej tak tłumaczyły fundusze w przypadku sporu KERNEL /należałoby zmienić przepisy bo tak mają przymus sprzedaży ...Dlatego Was edukuję żeby nie odpowiadać na wezwania w krzywdzącej cenie i nie bać się zostać z akcjami poza GPW ...Orlen może sobie robić wezwanie po np 20 zł ale jeśli solidarnie możemy powiedzieć że chcemy 50 i tyle nasz towar nasza cena...ale trudno o solidarność i jednomyślność dlatego pisałem o grupie roboczej negocjacjach szukaniem kompromisowego rozwiązania aby Ci co z róznych powodów wiek mogli wyjść z inwestycji teraz po cenie x np 20 zł może więcej a pozostali z notowaniami giełdowymi będą czekać na ponadprzeciętne zyski w przyszłości a czy rynek doceni spólkę i będą te ponadprzeciętne zyski to wróżbitą nie jestem ale moja wiara nie osłabła i czekam cierpliwie na ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje spółki ENERGA SA