Ostatnie przemówienie Kaddafiego !!!Przez 40 lat, nie pamiętam dokładnie, robiłem wszystko, aby dać ludziom domy, szpitale, szkoły; a kiedy byli głodni, dawałem im jeść. Zamieniłem nawet Bengazi w pola uprawne pomimo pustyni. Przeciwstawiłem się atakom tego kowboja Ronalda Reagana, kiedy zabił moją adoptowaną osieroconą córkę. Kiedy próbował mnie zabić, zabił to biedne, niewinne dziecko. Potem pomogłem moim braciom i siostrom w Afryce, finansując Unię Afrykańską.Zrobiłem wszystko, co w mojej mocy, aby pomóc ludziom zrozumieć prawdziwą koncepcję demokracji, w której komitety ludowe rządzą naszym krajem. Ale to nigdy nie wystarczyło. Jak mówili mi niektórzy, nawet ludzie, którzy mieli dom z 10 sypialniami, dużo jedzenia do jedzenia, nowe kostiumy i meble, nigdy nie byli zadowoleni. Tak samolubni, jak chcieli więcej, powiedzieli Amerykanom i innym gościom, że potrzebują "demokracji" i "wolności", nie zdając sobie sprawy, że jest to system podrzynania gardła, w którym największy pies zjada resztę. Niestety, byli oczarowani tymi słowami, nie zdając sobie sprawy, że w Ameryce nie ma darmowych leków, darmowych szpitali, darmowych mieszkań, bezpłatnej edukacji i darmowego jedzenia, z wyjątkiem tego, że ludzie są zmuszani do żebrania lub chodzenia w długich kolejkach po zupę.Bez względu na to, co robię, niektórym to nie wystarcza, ale innym. Wiedzieli, że jestem synem Gamala Abdela Nassera, jedynego prawdziwego przywódcy arabskiego i muzułmańskiego, jakiego mieliśmy od czasów Salaha al-Deena, kiedy rościł sobie prawo do Kanału Sueskiego dla swojego narodu, tak jak ja dla Libii, dla mojego narodu. Starałem się iść w moje ślady, aby chronić mój lud przed rządami kolonialnymi – przed złodziejami i szabrownikami.Teraz jestem atakowany przez największą siłę w historii wojskowości. Mój afrykański wnuk, Obama chce mnie zabić i zniszczyć wolność naszego kraju. Zniszczcie nasze wolności i własność: naszą darmową medycynę, naszą darmową edukację, naszą darmową żywność i nasze darmowe mieszkania, aby zastąpić je systemem amerykańskich złodziei, zwanym "kapitalizmem". My w Trzecim Świecie wiemy, co to znaczy, że ludzie i kraj są rządzone przez korporacje. W rezultacie ludzie cierpią, a mniej niż 1% świata bogaci się na przygnębionych 99%, którzy pozostają biedni.Jeśli moją jedyną alternatywą jest śmierć w obronie mojego ludu, niech tak będzie, jeśli Allah tego zechce. Umrę podążając jego ścieżką, drogą, która uczyniła nasz kraj bogatym krajem z ziemią uprawną, żywnością i zdrowiem, a nawet pozwoliła nam pomóc naszym afrykańskim i arabskim braciom i siostrom.Nie chcę umierać, ale jeśli to konieczne, chronić naszą ziemię, mój lud i was wszystkich, którzy jesteście moimi dziećmi. Niech tak będzie.Niech ten testament będzie moim głosem dla świata. Będę walczył z atakami NATO, z okrucieństwem. Wystąpię przeciwko zdradzie i Zachodowi z jego kolonialnymi ambicjami. Będę walczył z moimi braćmi Afrykanie, moi prawdziwi arabscy i muzułmańscy bracia, jako latarnia światła.Kiedy inni budują i mieszkają w zamkach, ja mieszkam w skromnym domu i w namiocie. Nigdy nie zapomniałem mojej młodości w Syrcie, nie wydałem naszego skarbu narodowego głupio i jak Salah-al-Deen, nasz wielki przywódca muzułmański, który uratował Jerozolimę dla islamu, wziąłem niewiele dla siebie...Na Zachodzie niektórzy nazywają mnie "szalonym", ale znają prawdę, ale nadal kłamią. Wiedzą, że nasza ziemia jest niezależna i wolna, nie w kolonialnym uchwycie, że moją wizją, moją ścieżką, jest i była Claire. O mój lud i wolność będę walczył do ostatniego tchu. Niech Wszechmogący Allah pomoże nam pozostać wiernymi i wolnymi.-Mu'ummar Kadafi.