Tyle, że upadłość upadłości nierówna. Osobiście przyglądam się różnym upadłościom i widzę te różnice.
W takich przypadkach jak loyd nawet redukcja zadłużenia poprzez układ czy dokapitalizowanie niczego nie wnosi.
Czas na reakcje był w I kwartale to wtedy ew. mógł wejść branżowy. Dziś utrata zaufania powoduje, że każdy ruch ratunkowy jest bezcelowy.
Odcięcie finansowe dla takich firm jak loyd jest dużo bardziej niszczące niż np. dla firmy produkcyjnej czy handlowej (mają zapasy, kontrahentów przez co syndyk może poprowadzić działalność i ew. po redukcji długu uratować miejsca pracy - wierzyciele i tak najczęściej tracą wszystko) a w tym przypadku aktywem loyda z jednej strony są pracownicy tymczasowi (zleceniobiorcy) i firmy (zleconiodawcy)
Odwrót tych dwóch grup oznacza, że firma jest zablokowana praktycznie w kilka tygodni zwłaszcza, że 9 mln kwartalnie to usługi obce co oznacza, że usłóugodawcy też najpewniej odcięli swoje świadczenie usług na rzecz loyda (księgowość, kadry, IT itp)
Aktywami są też aktywa niematerialne (prawa, baza itp) ale w tym przypadku nagle one wraz z odejściem pracowników i pracodawców tracą na wartości.
Na ten moment myślę (mogę się mylić) zleceniodawcy kontaktują się z pracownikami tymczasowymi i ew. proponują im przejście do innej agencji pracy tymczasowej (w najlepszym razie)
Nie wiem nawet czy loyd ma swoją jakąś nieruchomość czy ruchomość czy wszystko wynajmowane? Bo jak tak to totalne odcięcie.
Wracając do pierwszego zdania loyd interesuje mnie wyłącznie od strony charakteru upadłości natomiast nie posiadam akcji i obligacji jak też nie mam zamiaru ich kupować.
Cały schemat loyda to
pracownik tymczasowy => zleceniodawca (pracodawca =. platforma finansowana przez instytucje finansowe, rynek obligacji i ew. gdy firma rentowna z zysku
Platforma = usługi obce oraz ew. czasami jakieś własne wdrożenia
Gdy dochodzi do odcięcia finansowania odcinają się wszyscy w tym usługi obce i zostaje?
wynajmowane biuro, kilka komputerów pewnie w leasingu no i jakiś program autorski księgowany jako aktywa niematerialne i prawne