Skręcenie scoringu przełożyło się na spadek przychodów ale w żadnym wypadku nie wolno schodzić z tej drogi nawet kosztem przychodów.
W raporcie brakuje informacji porównawczej o niespłacanych pożyczkach udzielonych z nowego scoringu w stosunku do starego.
Droga jest jeszcze długa i wielu nie będzie chciało czekać jednak docelowo zakładam, ze zmniejszenie kosztów finansowych i wynagrodzeń w połączeniu ze wzrostem spłacanych pożyczek powinno się przełożyć na bardzo ciekawą pozycję wyjściową.
Docelowo myślę, ze będzie to wyglądało w granicach 26 mln zobowiązań w stosunku do 30 mln należności (znacznie zdrowszych należności. Dziś jest to 31 mln zobowiązań (z rezerwami 34 mln) w stosunku do nieco ponad 40 mln należności
Scoring został wprowadzony kilka kwartałów wstecz stąd można założyć, że co najmniej połowa należności jest już według nowego scoringu (ok. 5 kwartałów po 4 mln) no i w tym miejscu przydałaby się informacja w raporcie jak wygląda struktura spłat z nowego scoringu.
Natomiast ze starymi pożyczkami nadal Marka będzie musiała sobie radzić poprzez odpisy i ewentualnie zmianę nastawienia do windykacji choćby poprzez fundusz sekurytyzacyjny (w przypadku np. sms część tych pożyczek jest wręcz aktywem w postaci jednostek TFI)
Przy skali 30 mln należności i 26 mln zobowiązań oraz zdrowszej strukturze (udzielonej według nowego skręconego scoringu) Marce pozostanie przyciąć koszty wynagrodzeń i koszty finansowe i myślę, ze z czasem wrócimy do min. 4 mln przychodów.
Niestety kosztem takiej sytuacji będą ciągłe księgowe straty (jeszcze przez kilka kwartałów) oraz zamiana pożyczek na akcje co przełoży się na rozwodnienie. Aby zejść do 26 mln trzeba zamienić 4 mln (z 6 udzielonych) na akcje
Jak dobrze się przyjrzymy raportowi to zauważymy, ze mimo tak dużych strat (głównie z powodu odpisów) Marka sama w sobie też zmniejsza zadłużenie o 200-300 tys kwartalnie. Co w skali roku może oznaczać wygenerowanie gotówki na poziomie 1 mln pln.
Chcę zauważyć, że powyższe zejście z należnościami do 30 mln jest ostrożne bo z założeniem odpisów (czyli zakładam jeszcze 10 mln odpisów). Na szczęście Marka ma nadwyżkę należności nad zobowiązaniami i na szczęście udaje się to rozkładać w czasie (przechodzić na nowy scoring) z jednoczesną zmianą struktury długu z krótkoterminowego na długoterminowy
Jeszcze sporo przed nami ale wbrew pozorom kierunek jest właściwy.