Dnia 2020-11-06 o godz. 15:25 ~Sheep napisał(a):
> Mroczny! Praca domowa !
> Gdzie jest Limtel???? Pytanie zasadnicze ale i takie dziwne trochę. Odpowiedź jest taka : Limtel się zgubił, bo był malutki, został wykorzystany i już. Bo jakby miał być Limtel na środkach trwałych jak minęło ponad 3 lata od zakupu spółki? Limtel jest na inwestycjach długoterminowych, albo był bo odpisano część wartośći tychże inwestycji przy okazji badania bilansu 2019 z tego co pamiętam..ale nie wiem co odpisano, może Limtela? Wszystko zależy od tego czy Limtel fakturuje przychody czy ni, a tego tez nie wiemy..... Poza tym udziały kupiono za 50 tys złotych (czyli mniej niz mój stary używany samochodzik:))).Jeśli Limtel miał jakieś środki trwałe, o wartości księgowej powyżej 1 pln w momencie zakupu, to już dawno się zamortyzowały. Teraz, i zawsze była moda na maksymalizowanie amortyzacji. Daje to oszczędności na podatkach, ale i zmniejsza sume bilansowa spółki. Poza tym, kto kupuje środki trwałe jakieś?, Kupuje się wiedzę, doświadczenie, kontakty, rozwiązania, opinię... TO NIE JEST HUTA!!!!
> Racja jest w tym że Bilans InteliWise to same prawie należności i kasa. A widziałes jak małe relatywnie są zobowiązania??? Z pkt-u CF znakomicie....
> Jak to kazdy kij, ten tez ma 2 końce. Może ten kij jest wyjątkowy i ma trzy końce ?:). Bo jak by to było pięknie gdyby w księgach InteliWse znalazła się wycena wartości spółki... ( W tym Limtela o ile jeszcze da się ją wyodrębnic z całości) Ciekawe ile to by było... Myślę że jakieś 10 mln conajmniej ( Tak sobie oszacowałam "z palca") Zmieniło by to pare wskazników.... Ale i zaczął by się pewnie raban ze Zarząd "coś tworzy" , a jak "tworzy" to zaraz by było że kombinuje... A tak jest sama kasa w bilansie i lotto....
> Tylko Mrocznemu się Limtel zgubił :)
>
> Jeśli chodzi o kwestię :wyjścia pracowników: z InteliWise. Że założą sobie spółke obok? To nie jest takie proste Mój Drogi, wiesz przecież... Tzn założyć mogą, ale czy znajda nabywców, takich jaki Inteli ? Bo: Czy bedą mieli prawo korzystac z rozwiązań stworzonych przez InteliWise, dla InteliWise???? Jakby to było takie proste i łatwe to po co spółki konkurencyjne musiały by tworzyć swoje rozwiązania? Wzieli by sobie "z półki". Jest jeszcze kwestia: czy ktokolwiek myśli na poważnie o tym by odejść? Sądzisz że są chętni by i ukraść cudzą technologie i rozwiązania? A co z patentami, tymi np w USA? Konsekwencje Mroczny, wszędzie są konsekwencje. Niemożność i konsekwencje.
Przypomniałaś mi nieco zapomniany już pochód pierwszomajowy.
Bilans jaki ma ITL jest charakterystyczny dla firmy rękodzieła nieartystycznego. Artystyczne bowiem ma wykupione wzory, które siedzą w wartościach niematerialnych i prawnych oraz na bieżąco opracowuje własne, których koszt powiększa aktywa trwałe.
Sytuacja bilansowa ITL pokazuje wyraźnie, że firma jest w stagnacji, bo nie tworzy żadnych nowych rozwiązań.