Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Rozmawiałam wczoraj z posłem jednej z partii rządzącej teraz i na to co usłyszał ode mnie powiedział:
bo jak sądy i prokuratura, które mają stawać w obronie słabszej strony, nie wykonują swoich zadań właściwie, to tak właściwie po co obywatelom państwo (nie jest to wierny cytat, ale sens pozostaje bez zmian).

Obiecał nam pomóc.
Nasze wysiłki w zgłębianiu tematu, powinny w tej chwili być nastawione na wyszperaniu różnic, pomiędzy różnymi formami działalności. Media, sądy-papugi, ZUS wykorzystały to, że wszystkie formy wrzucono do jednego pudła i skrótowe pojęcie "prowadzenie dzaiłalności" zawładnęło umysłami urzędników, jak i zwykłych ludzi, nabierając znaczenia firma, przez co wszystkie działalności są traktowane. Tylko nieliczne mądre Sądy dostrzegają jeszcze róznice.

Drogą, która pomoże nam dotrzeć do tych materiałów jest rozebranie "działalności gospodarczej" na części pierwsze, m.in. działalność przedmiotową i działalność funkcjonalną (wiem, że niektórzy potraktują mnie jak osobę, która powinna się leczyć, ale to już ich sprawa).
Dopóki nie spowodujemy, że działalności nie zostanie nadany pierwotny sens, tzn. taki, który panował przed tym jak, tym słowem zaczęto nazywać firmy/pewne twory, tak że teraz już nie wiadomo, czy mówiąc "działalność" mowa jest o aktywności, czy o tworze gdzieś zarejestrowanym, tak długo rodzić się będą nieporozumienia.
Zwróćcie uwagę na to, że słowo "działalność" ściśle jest związane z działaniami, czyli czynami. Tak też tłumaczy to słowo słownik języka polskiego PWN:
Definicja działalności ze Słownika języka polskiego PWN:

działalność ż V, DCMs. ~ści, blm
1. «zespół czynności, działań, podejmowanych w jakimś celu, zakresie, czynny udział w czym; działanie, praca»

To jest punkt wyjścia.

Moja działalność nie została zgłoszona, aby wykonywać jakąś pracę, spełniać jakieś czynności, zajmować się czymś, robić coś,

tylko żeby wykonywać zawód agenta, aby wykonywać prace agenta ubezpieczeniowego, aby spełniać czynności ubezpieczeniowe przyporządkowane do tego zawodu, czy to zwyczajowo, czy poprzez jakieś przepisy.

Tak więc definicja mojej działalności wygląda tak:

Działalność gospodarcza - zespół czynności, działań podejmowanych w celu stałego wykonywania zawodowej pracy zarobkowej polegającej na świadczeniu usług w zakresie pośrednictwa ubezpieczeniowego poprzez czynny udział*) w czynnościach związanych z pracą zawodową agenta ubezpieczeniowego.

*) czynny ~nni, ~nniejszy 1. «wykonujący jakąś czynność; pracujący, działający»

pracować ndk IV, ~cuję, ~cujesz, ~cuj, ~ował
1. «wykonywać jakąś pracę, spełniać jakieś czynności; zajmować się czymś, robić coś»

A sądy-papugi rozumieją to tak:

Fakt, iż w przypadku niektórych form działalności gospodarczej, jak ma to miejsce w odniesieniu do ubezpieczonej i wykonywanej przez nią działalności polegającej na świadczeniu usług w zakresie pośrednictwa ubezpieczeniowego, zakres i czas faktycznie wykonywanej pracy zależny jest od istnienia popytu na rynku, nie narusza to jednak zasady ciągłości prowadzonej działalności gospodarczej i zaprzestania jej prowadzenia w okresach przerw spowodowanych w przypadku ubezpieczonej w większości brakiem klientów".

Widzą, że jest różnica pomiędzy działalnościami. Wiedzą, że działalność, aby była gospodarczą musi być zarobkowa. Zapominają jednak, że słowo działalność znaczy zespół, zbiór działań , czynności i że zatem wszystkie działania, czynności musza być zarobkowe, aby mogły się mieścić w zbiorze działalności.
Nie biorac tego pod uwagę, uznają, że naszą działalnością zarobkową jest działalność gospodarcza, a przecież tak nie jest!!!
Moją działalnością jest - wykonywanie zawodowej pracy zarobkowej polegającej na świadczeniu usług w zakresie pośrednictwa ubezpieczeniowego, a świadczyć te usługi mogę tylko poprzez czynny udział w czynnościach związanych z ta właśnie pracą zawodową agenta ubezpieczeniowego.

Twoją działalnością jest - wykonywanie zawodowej pracy zarobkowej polegającej na produkcji abażurów, a produkować możesz tylko poprzez czynny udział w czynnościach zmierzających do wyprodukowania, popczynając od pobrania towaru z magazynu do złożenia wyrobu gotowego do magazynu.

Twoją działalnością jest - wykonywanie zawodowej pracy zarobkowej polegającej na

Wiem, że to co teraz napisałam spotka się u wielu z oburzeniem. Ale prawda jest taka, aby poukładać ten gospodarczy światek, trzeba od tego zacząć. Możemy stać się prekursorami tych zmian poprzez mówienie o tym w różnych kręgach mogących dokonać tych zmian, czy to w umysłach (media), czy to poprzez czyny (posłowie). Ale zanim możliwe będzie mówienie o tym, trzeba najpierw po skrupulatnym, wytrwałym przeanalizowaniu z otwartą głową tej tematyki, wyciągnąć wnioski. I przede wsystkim nie bać się, że nasz utarty punkt widzenia, który do tej pory mieliśmy, nie okazał się jedynie słusznym. Ale warto bo prawo i ekonomia jest po tej właśnie stronie, a rozwój może się dokonywać tylko poprzez zmiany (w myśleniu również).

Nie zastanawia Was fakt, że słowo typowo wyrażające czynności, czyli "działalność" urzędasy uważają za rzecz, tylko dlatego, że zostało wpisane do jakiegoś wykazu? To pierwszy krok do tego, aby woda stała się mętna. Tak się właśnie stało, a teraz łowią, obławiając się zarazem.
Pozdrawiam - gośka

PS. Mądry Sąd powiedział:
wyrok NSA I SA/Łd 603/01 w Łodzi
" Samych czynności przygotowawczych do uruchomienia produkcji NIE MOŻNA UZNAĆ ZA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ w rozumieniu art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 23 grudnia 1988 r. o działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 41, poz. 324 ze zm.).
Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 23 grudnia 1988 r. o DG (Dz. U. Nr 41, poz. 324 ze zm.) za działalność gospodarczą uważa się działalność wytwórczą, budowlaną, handlową i usługową, prowadzoną w celach zarobkowych i na rachunek podmiotu ją prowadzącego. Prowadzone przez Spółkę w 1998 r. czynności NIE BYŁY w świetle powyższego DZIAŁALNOŚCIĄ ZAROBKOWĄ."

Zauważył, że działalność to czynności. Poszedł dalej, stwierdzając, że działalnośc, to te czynności, które przynoszą zarobek.
Gośka