Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Witam wszystkich miłośników ZUS.

Uwaga! Pocieszenie dla strapionych! Są ludzie w gorszej sytuacji - to ja!
Właśnie się obudziłem, że ja też jestem jednym z Was. Na razie przeczytałem pierwsze i ostatnie dziesięć stron i zanim zabiorę sie do całości proszę o poradę. Otóż jestem tu chyba absolutnym rekordzistą, gdyż wykonywałem działalność gosp. (KPiR) od 1992 r. do ... [b]15.01.1999 r.[/b]. W tym dniu wyrejestrowałem ją z ZUS, ale do dziś nie jest wykreślona z ewidencji w UG, a w US powiedzieli, że ich to nie interesuje i nie muszę nic składać. Od tego dnia nie mam żadnych kosztów ani przychodów. Powodem wyrejestrowania był po prostu brak pieniędzy.
Gdyby mnie teraz dopadli, to miałbym chyba ponad 100 000 zł zadłużenia, a mój jedyny majątek, to dom i samchód wart 5000zł, więc muszę podjąć jakieś działania. I tu proszę o radę, bo mam takie możliwości:

1. Nic nie robić. Ale to oznacza, że na razie mam spokój lecz odsetki rosną lawinowo.
2. Donieść na siebie (sic!) do ZUS i przerwać tę sytuację. Niech zrobią kontrolę i zadecydują czy mam płacić, czy nie. Ale nawet, gdyby uznali, że nie jestem nic winien, to czy kolejna kontrola za powiedzmy 3 lata nie może mieć innego zdania? W tej sytuacji nie ma to sensu.
3. Wyrejestrować działalność z UG i US. No właśnie i co wtedy:
a) czy muszę zmienić kod 111 na inny w ZUS, czyli ponownie złożyć druki wyrejestrowania, czy też do ZUS nie trzeba się zgłaszać? Jeśli nie trzeba, to czy ktoś z Was wie czy UG, względnie US przesyła informację o wyrejestrowaniu do ZUS? Bo jeśli nie, to może by mnie nie dopadli?
4. Wyrejestrować działalność z UG i US z datą 15.01.1999 r. Czy to w ogóle możliwe? Na jakie sankcje prawne się narażam, za przekroczenie terminu o 7 lat? Możete sankcje będą mniejsze, niż te w ZUS?

P.S. Czy ktoś jest w stanie policzyć moje zadłużenie?