Z tematów nie na tema FW a moich ulubionych JSW ;-) Wyniki - nie wczytywałem się w nie dokładnie ale z jednej strony dużo lepszy od prognoz. Starczy to na dobre otwarcie ale co dalej ? Żeby nie było nie gram pod to i nie dotykam się JSW jeszcze nie teraz ale mam do niej sentyment i się interesuje. Mam problem z interpretacją wyniku. Pobić prognozy to nie sztuka bo jak porównać wynik r/r to jest źle. Fakt spółka jest nisko ma odłożoną gotówę ale i obligacje do spłaty. Inwestycję duże. Ryzyko że SP wyprowadzi odłożoną kasę a obligacji nie będzie czym spłacić tak jak było w ostatnim kryzysie.
Przy takim zysku na kwartał to z tego co pamiętam z dawnych czasów nie dużo jest zapasu w cenie węgla aby przestało się opłacać wydobywać. Wystarczy jeszcze trochę spadku ceny węgla na giełdach + niekorzystny kurs USD (choć na konferencjach mówili że to zabezpieczą i może to zrobili) i z małego zysku zrobi się strata. Wydobycie mniejsze a koszty stałe nie spadają + niedługo barbórka wypłata jej szła w grube miliony. Chyba to był koszt jednorazowy jeśli dobrze pamiętam wyższy niż obecny zysk. (strzelam z głowy bo nie chce mi się szukać.
Podsumowując ciekawi mnie ostateczna reakcja na wyniki w następnych dniach. Obawiam się że znów drobni się na spółce przewiozą bo co niektórzy na forum już wystrzał w kosmos na JSW widzą. Ja jedyne co ostatnio widzę to fakt że okrągłego 20 zł mocno bronią a co wyjdzie nie mam pojęcia.