Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  71,00 zł , zmiana od tamtej pory: -47,32%

Re: Kierunek LPP

Trzyd palma Ci do głowy uderza. Tak! To moja diagnoza . :)))) To, że ostatnio zostałeś pochwalony za trafność decyzji nie znaczy ,że jesteś geniuszem. :) Może weź trochę na luz, przyda się trochę tolerancji na innych i dystansu do giełdy.

Czy naprawdę wierzysz, że kupione raz w tygodniu przez spółkę 500-2000 akcji na obrót w tygodniowy w przedziale 20000-70000 sztuk wpływa na cenę? Przecież to w najlepszym razie 1/40 lub 1/30 obrotu tygodniowego.

Podłoże zakupu akcji przez dużą większość akcjonariuszy oraz samej spółki - leży w fundamentach. Godziwa wycena spółki z branży odzieżowej waha się w granicach wskaźnika C/Z - 10 do 12. Obecnie wskaźnik ten wynosi C/Z - 9.40. Czyli spółka ma jeszcze spory przedział wzrostowy. Wskaźnik ten oblicza się dzieląc kapitalizację spółki przez zysk za 4 ostatnie kwartały. Czym wyższy zysk spada ten współczynnik i wtedy spółka ma obszar do wzrostu. Proste.
______________________________________________________________________________________________________

Zapoznaj się z tym co Ci w odpowiedzi na Twoje własne pytanie napisał cineknt:

.... Wycena godziwa dla mnie to minimum C/Z 8, ale ostatnio myślę, że może C/Z 10 jest bardziej sensowne ze względu na ecommerce i szanse rozwoju w kolejnych latach w tym temacie. Zatem na ten moment wycena godziwa dla mnie to 130-170M. Spółka ma też skupionych i nieumorzonych 7% akcji (tych które odsprzedadzą Markowi Warzechie nie wliczam), to też znacznie podnosi jej wartość. Konkretnego planu na spółkę nie mam, jak uznam, że wycena mnie zadowala, to być może zacznę się skracać. Innym teoretycznym powodem sprzedaży może być chęć inwestycji w inną, bardziej niedowartościowaną spółkę.

Źródło:
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-prognoza-wynikow-q3,50467491.html

lub na Twoje własne pytanie Ja osobiście:

Wg bankiera ATH spółki to 380zł. Co do kursu wolałbym się nie określać - bo mam szanse jak w totolotku, ale jeżeli pytasz czy przewiduje, że kurs powinien rosnąć - to jak najbardziej tak.

Powody:
1) Obecna kapitalizacja 82.4 mln jak na spółkę działającą na kilku rynkach zagranicznych - posiadającą w samej Polsce pozycję lidera w swojej branży z siecią ponad 300 salonów - jest śmiesznie niska. Nawet przerażającą niska biorąc pod uwagę, że spółka obecnie notuje swoje najlepsze historyczne wyniki - uwzględniające lockdown.

Dla porównania współczynnik C/WK (cena spółki do wartości księgowej) dla spółek z tej branży na GPW:
ESOTIQ - 1.40 (cztery ostatnie kwartały na rekordowym poziomie)
CDRL - 2.19 (ostatnie cztery kwartały na ogromnych stratach)
CCC - 8,72 (ostatnie cztery kwartały na ogromnych stratach)
LPP - 8,70 (2020r na ogromnym minusie - ostatni kwartał mały plus)

Jak widać spółka jest dużo niżej wyceniana niż spółki, które po wynikach ocierają się o status bankruta.

2) Najlepsze wyniki w historii i bardzo dobre perspektywy na najbliższe kwartały.

3) Spółka określiła max cenę skupu akcji na 45zł w styczniu 2018r - czyli znając wynik z 2017r, który był niższy od obecnego za ostatnie 4 kwartały o 20%.

Biorąc pod uwagę to co napisałem - niech każdy sobie sam określi potencjał wzrostowy lub docelową cenę. Nie chciałbym być anonimem z internetu, który wpływa na czyjeś decyzje majątkowe.

Źródło:
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-gruby-skup-akcji-wlasnych-przez-esotiq,48643391.html

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ESOTIQ 0,54% 37,40 2025-11-05 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.