Dnia 2024-11-29 o godz. 12:09 ~in204 napisał(a):
> Skup się i zdecyduj czy pisałeś do mistrza czy pajaca, ale Ci odpowiem.
> 1. Określenie NA LATA powszechnie traktuje się jako długi i bliżej nieokreślony czas, więc go uściśliłem.
> 2. Amortyzacja 30-60 miesięcy to jest czas dozwolonego odnoszenia amortyzacji w koszty, które jak napisałeś można realizować miesięcznie, kwartalnie i rocznie a praktycznie wtedy kiedy mamy przychody by było z czego odpisać.
> 3. Nie obrażając Cię muszę doradzić byś uważnie czytał to będziesz wiedział na jaką treść odpowiadasz.
1 No wybacz że nie mam informacji ile Tauron amortyzuje środki trwałe, wiec nie podałem określonego czasu bo nie mam takiej informacji a jak chcesz wiedzieć Linie ELEKTROENERGETYCZNE, PRZESYŁOWE może i amortyzować 20 lat :)
2. to nie jest czas dozwolony:
Podatek od osób prawnych
Art. 16j
4)
dla budynków (lokali) niemieszkalnych, dla których stawka amortyzacyjna z Wykazu stawek amortyzacyjnych wynosi 2,5% - 40 lat pomniejszone o pełną liczbę lat, które upłynęły od dnia ich oddania po raz pierwszy do używania do dnia wprowadzenia do ewidencji środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych prowadzonej przez podatnika, z tym że okres amortyzacji nie może być krótszy niż 10 lat.
3. Ależ ja zrozumiałem że chciałeś mnie pouczyć i podałeś coś tam co wpisałeś w google o środkach trwałych a nie masz o niej pojęcia :>