Skoro jest tak źle to dlaczego jest dobrze... :) Który to raz w ciągu wielu lat przy okazji ruchów na walorze uaktywniają się "dobrzy doradcy".
Pisząc "trochę niższy" jak wynika z kontekstu zdań poprzednich mam na myśli - że zakładałem około 33-35% a jest 41%.
Gdybym zakładał wzrost o 33-35% a byłby 41% to napisałbym trochę wyższy. Od taka różnica ....
Co do reszty. Piszesz że "Jeżeli będzie dywidenda to będą musieli wziąć kredyt... poza tym fabryka w niepewnym Nadniestrzu też nie napawa optymizmem..."
Powiedz mi proszę pod którą z ostatnich dywidend nie brali kredytu ???... :), idąc dalej piszesz o Nadniestrzu. A kiedy sytuacja była pewna ? rok, dwa, pięć, dziesięć lat temu ??? Co roku była taka sama z tym że teraz jest najlepsza ze wszystkich poprzednich lat bo co najmniej połowa aktywów, produkcji itp. jest przeniesiona do PL. Więc co to jest za argument ... ???
Natomiast ciekawostką jest sponsorowany artykuł w parkiecie, który w mojej ocenie "uspokaja wzrosty" co jest znamienne i dziwne.... Ukazuje się po publikacjach o nowym akcjonariacie, wygranym przetargu dla wojska oraz po obrotach na ponad 4% ogółu akcji.
Ktoś napisał że nie było korekty. A dlaczego miałaby być ? Patrząc z perspektywy kilku miesięcy, akcjonariatu 20-25% free float ... to fakt nie było, z tym że proszę o przypomnienie po ile chociażby ING kupowało 5,5 -6,5 pln ..., ktoś napisał niedawno że jego 4 pln nie ratuje bo powyżej 5 kupował. Czy to nie korekta... Oczywiście w między czasie były dywidendy ale osobiście wolałbym aby ich nie było łącznie z tym rokiem. Są one i tak odcinane o kursu, korzystają tylko fundy bo nie zarządzają własną kasy tylko ludzi etc.
Wolałbym aby była konsolidacja akcjonariatu ( mam nadzieję że to się dzieje teraz ... ) zysk dzielony na akwizycje + kapitał z. i stabilny wzrost kursu do minimów na których powinien się znajdować ( 6 -6,5 PLN ). Wtedy można byłoby pomyśleć o dywidendzie. Kto by chciał pod to kupować to by kupował kto nie to nie.
Jestem pewien że tu gra idzie tylko i wyłącznie o władzę nad spółką i skupienie jak największej ilości walorów po taniości.
Czas pokaże kto miał rację.
Pozdrawiam