Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  47,10 zł , zmiana od tamtej pory: -1,49%

Re: Jest orzeczenie TK

W skrócie chodzi o to, że do tej pory "Energetyka" mówiła - ten słup tu stoi od zawsze mamy prawu to go mieć bo tak, bez umów, bez papierów bardzo często na podstawie - bo kiedyś postawiliśmy bo mogliśmy bez zgody więc nic Wam do tego.

Obecnie jednak idzie to w kierunku - moja ziemia moje prawo - a więc jako właściciel musisz wyrazić zgodę na to, aby te słupy czy też linie przesyłowe tam się znajdowały. Albo zabierają i płacą Ci odszkodowanie, albo płacą odszkodowanie i umawiacie warunki dalszego istnienia tego.

Powiem tak, jeśli to się utrzyma - to mój spokój o Votum właśnie się wydłuży o kilka kolejnych lat. Przecież te linie idą praktycznie wszędzie ;-) A nie są to małe pieniądze bo jak czytałem to np. za słup wysokiego napięcia tam idzie negocjować w granicy 20-30 tys. rocznie.... a ubiegać się możesz o odszkodowanie do 6 lat wstecz. Sam wysoki przesył to linie idące czasami setki kilometrów przez setki różnych gruntów - przeważnie pól. Tu z jednej sprawy mogą być średnio większe pieniądze niż franków.

Do tego dochodzą już pewnie setki tysięcy potencjalnych klientów w mniejszych sprawach takich jak moja, gdzie linie idą Ci nad działką, ale słup sie nie znajduje bezpośrednio na niej. Tutaj niby 2000-3000 zł rocznie jest realne x6 - 20-30 tys. Oddaj nawet 20% takiemu Votum. Chociaż myślę, że z powodu kwoty, w pierwszej kolejności, Votum skupi się na liniach średniego i wysokiego napięcia bo tam te kwoty idą bliżej i powyzej 100 tys. złotych roszczeń. Wygląda to znacznie ciekawiej niż SKD, które też cały czas jest w grze i pojawiają się pierwsze korzystne wyroki zarówno sądów jak i TSUE ;-) Cóż być może jeszcze szansa na fajny rajd święteog mikołaja na Votum cała giełda dzisiaj krwawiła a Votum ładnie w górę , a zastanwiałem się pół dnia czemu to rośnie. Pozdro.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOTUM -1,49% 46,40 2025-12-03 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.