Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  9,48 zł , zmiana od tamtej pory: -6,96%

Re: Jest coraz gorzej

Ależ Robercie jak moze ci się wydawać jak na stronie . https://www.marvipol.pl/relacje/centrum-inwestora/dywidenda/
pisze wyrażnie
Polityka dywidendowa zakłada systematyczną wypłatę dywidend za lata 2020-2023, przy czym dywidenda za rok 2020 obejmie ok. 20% skonsolidowanego zysku i w każdym kolejnym roku będzie rosnąć o ok. 10%, by za rok 2023 osiągnąć kwotę stanowiącą ok. 50% wypracowanego przez Spółkę zysku skonsolidowanego.
1 czerwca 2021 roku Zwyczajne Walne Zgromadzenie Marvipol Development S.A. jednorazowo odstąpiło od stosowania postanowień polityki dywidendowej i postanowiło o wypłacie 39,57 mln zł dywidendy (0,95 zł brutto na akcję), stanowiących równowartość 49,1% skonsolidowanego zysku Grupy Kapitałowej za 2020 r.  Dzień prawa do dywidendy ustalono na 10 czerwca, zaś jej wypłatę na 18 czerwca 2021 r.

Ze względu na odstępstwo od polityki dywidendowej i wypłatę dywidendy w maksymalnym dopuszczonym przez zapisy warunków emisji obligacji Spółki wymiarze, Spółka w 2021 r. nie wypłaci zaliczek na poczet dywidendy za 2021 r.

Stosując zasadę kuić taniej a sprzedac drozej można przyjac że masz rację bo biznes musi sie krecić i nie można stracić rynku i klientów
ale weżmy taki przykład
Moja firma za 10 mln zzz obligacj i pożyczek kupuje działkę 10 ar i buduje dom który po 2 latach sprzedaje za 13 mln ksieguje zysk 3 mln i kupuje następną działke10 ar za 15 mln bo działki przez dwa lata zdrozały 2 mln dokłada z wyemitowanych nnastepnych obligacji . Po dwuch latach sprzedaje dom z zyskiem 30 % za 19,5 mln mam już zysku po 4latach 7 ,5 mln i kupuje znowu działke 10 ar za 20 mln .
od kolegi który tez ma spólke developerską i jak zobaczył ze kupiłem działke 10 ar za 10 mln wtedy nie chciał byc gorszy i też kupi taka samą działkę zan obligacje że bedzie coś tam budował ale poniewaz nie buduje bo widzi że działki rosną wiec trzyma ale widzi ze jest niezła kasa a szykuje się bańka na działkach sprzedał mi te działke za 20 mln . Ja mam super spólke co roku zwieksza zyski i spółka wzrosła z 3,2 zł na 12 zł Kolegii spólki nikt nie kupuje spadła z 8 zł na 3,5 bo przez 4 lata nie zarabia tyle co moja a obecny zysk wszyscy twierdza 10 mln jest jednorazowy kogo to obchodzi że z zainwestowanego 10 mln zarobił drugie 10 mln . Ja zaczynam budowe na działce kupuje drogo robocizne ale ceny mieszkań zaczynaja spadać również działek bo nie ma chetnych na nowe mieszkania dekoniuktóra ludzi ubywa . Nie kończe budowy bo mi sie nie oplaca budowac poniżej koszt,ow spłacam tylko odsetki od obligacji 5,5 % rocznie i czekam że sie coś zmieni ma coraz mniej kasy wszak to nie były moje pieniadze tylko kredyty bankowe i obligacje i nie mogę nic zacząć nowego a kolega ma 20 mln wchodzi w nowy biznes ale nikt go nie kupuje wszak on nie zarabia bo to zysk jedorazowy .

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MARVIPOL -0,68% 8,82 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.