Ja również mam podobny problem...i też waham sie pomiędzy NN, Generali i Polsatem...może podzielę się swoimi przemyśleniami, to razem coś wymyślimy.
1. Osobiście nie lubię 'dużych' firm...m. in. dlatego zdecydowałem się na założenie konta w małym banku, z małą ilością oddziałów, ale dzięki temu nie stoję w kolejkach i wszystko mam załatwione od ręki. Nawet Pani doradca poznaje mnie za każdym razem, gdy przychodze do swojego odziału. Tak samo chciałbym czuć się w 'swoim' OFE...po prostu wyjątkowo, a nie jak jeden z 2 milionów...z drugiej strony duży może więcej i jest teoretycznie bezpieczniejszy...w grupie siła.
2. Decyzja, czy chcę żeby moje pieniądze były inwestowane agresywnie, czy też nie jest dość trudna, gdyż moge dużo zyskać, ale także i stracić...w tym względzie Polsat ze swoimi przeszło 37% portwela inwestowanego w akcje jest liderem, ale wiąże się to z ryzykiem, pytanie czy tylko teoretycznym, czy jednak realnym...wykresy pokazują, że od samego początku radzi sobie całkiem nieźle, ale czy będzie tak zawsze? Co do obsługi niestety nie mam na ten temat wiedzy...
3. Jeśli chodzi o Generali, to jest to jeden z najbezpieczniejszych OFE, dających jednocześnie [relatwynie do ryzyka] największe zyski, choć daleko mu do liderów jeśli chodzi o cenę jednostkową, ostatnio radzi sobie całkiem nieźle i w październiku [wg knuife] należał do ścisłej czołówki.
4. Z kolei od jakiegoś czasu Winterthur notuje największą liczbę osób, które zdecydowały się na transfer z innych OFE...szczerze powiem, że nie wiem dlaczego...ktoś może mnie oświecić?
pozdrawiam