Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  193,40 zł , zmiana od tamtej pory: -13,34%

Re: IR w SCP vs decyzje o dywidendzie

ad 1. Rzecz w TYM .że mówisz o teoretyczym kursie otwarcia. A teraz zapytam sie ciebie Czy przy załozeniu ze dostaniesz z dywidendy np 90-100 PLN to kupiłbyś akcje SCP po teoretycznie 100 PLN wiecej akcji ?? czy Sprzedałbys te co masz po 100 PLN?
JA osobiscie chciałbym zeby ktos mi rzucał akcje po 100 PLN jesli będę miał kase z dywidendy zeby nawet 2 krotnie móc zwiekszyć ILOSĆ AKCJI SCP ---PYTANIE KTO BY MI ( a pewnie chetnych byłoby na dobieranie na PĘCZKI i znacznie wiecej niz tylko JA w tej teoretycznej cenie) JE SPRZEDAWAŁ . Wiec teoria z praktyką czasmi nie idzie w parze to ze teraz teoretyczny kurs byłby 100 PLN nie znaczy ze w CZASIE ODCIECIA I WYPŁATY DYWIDENDY BĘDZIE ON WŁASNIE TAKI----Tym bardziej ze z każdym miesiącem każdym półroczem jest olbrzymia szansa ze pojawią sie coraz ciekawsze NEWSY o BACTEROMICU i być może dalszych planach rozwojowych spółki. JUż nie wspomnę że gdyby pojawiło sie info w 1 połowie 2023 roku o dojsciu do skutku komercjalizacji BActeromica na np 400 MLN $ to i przy załozeniu ze spółka wyłaci np 1 MLD + dywidendy z tego tytułu ---to Obecnie teoretyczy kurs otwarcia musiałby wynosic np -200 PLN. :))

także z tymi teoriami to jest różnie. Dla mnie sprawa jest jasna Spółka jest poteżnie niedowartosciowana Kurs jej powinien mocno rosnąć to TYLKO kwestia czasu ---ale poniewaz GIELDA to nie tylko cvzysta matematyka ale i emocje to ZAGRANIA roznej masci UCZESTNOKÓW RYNKU WPŁYWAJA PSYCHOLOGICZNE NA ZACHOWAN INNYCH UCZESTNMIKÓW RYNKU--- i wlasnie z tego powodu mozna zaobserwować czasami NIELOGICZNE I ABSURDALNE ZACHOWANIA KURSÓW SPÓŁEK ----Mądry ego typu zachowania wykorzystuje do akumulacji i budowania WARTOSCI IN FUTURE----przypomne taki CASUS npo KGH z 2008 roku --papaier zdołowali na 12 PLN żeby po roku okazało sie ze 12 PLN to inwestorzy mieli w samej dywidendzie a KURS KGH poleciał na 80 PLN----Tutaj moim zdaniem jest BARDZO PODOBNY CASUS--z tym ze juz dziasja wiemy ze SCP powinien wypłaicć MIN 90PLN za akcje przy cenie 190-200 PLN za akcje ----ale kto wie może i tak sie zdarzyc ze w przyszłym roku Akcjonariusze zgarną z SAMEJ DYWIDENDY KILKASET PLN. ----to zalezy od trgop czy BActeromic bedzie w przyszłym roku skomercjalizowany ---Bo jeśli bedzie to nie mam wątpliwosci ze DUZI AKCJONARIUSE beda chcieli wyplaciuć ZALICZKE na poczet dywidendy w 2013 roku z PODATKIEM 19% niz w 2024 z PODATKIEM 20%---- Z tego prostego wzgledu ze NP GARSTECKI posiadajacy prawie 375 K akcji --- to jesli mogłby np zgarnąc w sumie np 300 PLN więcej na jednej akcji z bacteromica to wolably to zrobic w 2023 roku nioz w 2024 jesli ten 1 % bewdzie wyzej bo to by oznaczało ze musiałby on zapłacić o 1.1 MLN wiecej podatku ---A banka w ta czy w ta ma znaczenie nawet dla TEGO kogos co w sumie moze zgarnac grubo ponad 100 MLN PLN z samej dywidendy.

2. O totala bym sie zupełnie nie martwił jakoś do tej pory nie chce sypac papierami---a JAK zechce to znajdzie sie duzo chetnych INNYCH FUNDOW ktorszy z pocałowaniem w RACZKE odkupia dosyc spore ilosci akcji ----KTORE TERAZ TAK TRUDNO JEST AKUMULOWAĆ własnie ze wzgledu na płynnosc.

2.A. takie drukowanie dla siebie AKCJI za 'NIC" by bardzo słabo wyglądało --nie raz jednak tak było w roznych spółkach , ale uważam prezesów za KONKRETNYCH GOSCI i chyba na tak prymitywne numery nie pójdą ---- bo w długofalowym terminie to sie znacznie mniej oplaca w SPOŁKACH POWAZYCH ---a sądze ze ONI JUZ wiedzą że SCP to jest przepustka do tego zeby MIEC KAPITAŁ POKOLENIOWY dla swoich POTOMNYCH --bo ona jak widac ma BARDZO POTEZNY POTENCJAŁ DO ROZWOJU i tego zeby PREZESI i ich potoimkowie stali sie MILIARDERAMI.

nie sadze że bedą chcieli wprowadzac INNE podmioty ŁATWO kosztem UTRATY WOJEGO PROCENTOWEGO udziału w spółce --przypominam statut spółki ze dopoki maja 10% + to maja wpływ na RAdę NADZORCZĄ bezpośrednio --a RN może decydować o wielu czynnikach --wiec jesli już to JA sądze ze Prezesi raczej kombinuja JAK mogą zwiakszyc swoje ZAANGAZOWANIE W SPÓŁCE EFEKTYWNIE--( bo kupowanie na rynku kilkuset akcji nie ma sensu bo zaraz by to podbiło bębenek cenowy) ---niż to ZEby powoli MARGINALIZOWAĆ swój udział w SCP.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL -0,83% 167,60 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.