słuchaj postępowania mogą sobie się toczyć , w upadłości jest inaczej niż przy egzekucji że musisz mieć kaluzulę wyrok itd.
W upadłości wierzycielem jest np play który wystawia fakturę a terminu zapłaty nie ma jeszcze bo będzie np w lipcu.
W postępowaniu upadłościowym wierzyciel np za te 100 zł jak pisałem wcześniej nie potrzebuje żadnego wyroku sądowego , wystarczy że przedstawi Sądowi fakturę , rachunek czy inny dokument uprawdopodobniający że jest dług.
Sąd na wstępnym etapie wogóle tego nie bada . Jest dwóch i gitara rozpoczyna się postępowanie a wtedy spółce nie wolno nic zbyć , żadnej pożyczki , żadnej sprzedaży . I to dalej na spółce ciąży obowiązek składania dowodów , wierzyciel nic nie robi .
O upadłość spółki może wystąpić każdy wierzyciel nawet ten który ma wierzytelność owe 100 zł i już jest dwóch .
Więcej ; gdy postępowanie ruszy z kopyta , ten wierzyciel za te 100 zł ma prawo wglądu w dokumentacje Intermy , może składać wnioski , również zażalenia na np opieszałość postępowania upadłościowego czy na np na umorzenie postepowania , tam jest tylko 7 dniowy termin zawity .
Odnośnie zaś złożenia do SR Warszawa rozumiem że sugerujesz że Sąd oddali wniosek o upadłość jako niewłaściwy miejscowo ale tu jest tak : jeśli podpisał wniosek o upadłość prezes to Sąd albo rozpatrzy wniosek w Warszawie albo prześle go do SR w Poznaniu ale napewno nie oddali gdyż prezes nie musi znać prawa a Sąd jego błąd skoryguje sam , a jeśli podpisał pełnomocnik to z reguły przyjmuje się że pełnomocnik czyli adwokat wie co robi i w Sądzie referendarz wogóle nie bada czy Sąd jest właściwy miejscowo wtedy , więc Sąd przyjmie że IT ma działalność w Warszawie i nie będzie tego badał .
Jak zaś postępowanie ruszy to co adwokat IT złoży wniosek , soorry Sądzie ale to nie tu miałem wysłać ?
IT według mnie poprawnie złożyła wniosek i dobrze zrobili bo gdyby nie to wisiało do 10 lat dla Zarządu , muszą jedynie pilnować żeby nie pojawił się taki play .