Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  110,00 zł , zmiana od tamtej pory: 42,18%

Re: Informacje o możliwych przyczynach sprzedaży przez TOTAL

Tak samo jak wszyscy z zaniepokojeniem obserwuje sytuację z ostatnich dni. Im więcej jednak o tym myślę i czytam niektóre sensowne wypowiedzi tu (np. @Max87) to dochodzę do wniosku, że trzeba spokojnie czekać na rozwój sytuacji.

Komunikat ESPI zawiera kilka niejasności głównie co do kalendarza nowych testów klinicznych oraz ew. skutków zmiany metody referencyjnej. Napisałem maila do spółki w tej sprawie.

Walenie akcjami przed ESPI było oczywiście niepokojące (zarzut wykorzystania informacji poufnych). Potem ESPi o zrzucie akcji przez Total. Też niepokojące, bo jednak główny akcjonariusz się skraca. Być może jednak jest w tym jakaś koincydencja i powód skracania przez Total nie jest stricte związany z sytuacją fundamentalną w spółce, a bardziej z sytuacją w samym Totalu.

Pisałem ostatnio że mieliśmy sztuczny krach na kursie. Jeżeli Total zredukował udział z powodów regulacyjnych wówczas faktycznie mamy taki sztuczny krach na kursie. Nie wywołany przez spekułę, tylko przez Total. Pamiętajmy że badania kliniczne na panel MRSA trwają i prawdopodobnie idą bez przeszkód. Jeżeli w marcu uruchomią badania certyfikacyjne na panel covid to kurs wróci tak samo dynamicznie jak jak został zwalony. To oczywiście tylko wolne hipotezy, ale nie do końca bezpodstawne.

Na forum zrobiła się sieczka. Poziom wypowiedzi i zwykłego chamstwa niejakich opiekunów jeziora, rumunsów i goldmanów (celowo piszę z małej litery) powoduje, że nie chce mi się tu pisać.

W każdym razie ja trzymam akcje. Mimo całej zawieruchy PCR ONE zmierza do certyfikacji z panelem bakteryjnym, z wirusowym wierzę że również certyfikacja będzie (tyle że z opóźnieniem) i Bacteromic przecież też idzie. Fundamentalna sytuacja spółki i obraz kursu się chwilowo totalnie rozjechały. Ja nie gram spekulacyjnie i nie robię kółek. Niezmiennie trzymam akcje i czekam do dywidendy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL 2,76% 156,40 2025-10-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.