@Opty Też zwróciłem dzisiaj na to uwagę. Dzisiaj te 4 akcje to element głupiej gry na spadek w ramach większej, poważniejszej gry i akurat tego bym się nie czepiał. Za mała skala i mało znaczący moment, by cokolwiek udowodnić.
Jeśli masz za dużo czasu i znasz się na AT, to prześledź to forum od 2014 roku. Wtedy dopiero złapiesz się za głowę.
Znajdziesz tam całą masę wątków z konkretnymi sytuacjami, gdy robiono znacznie poważniejsze numery, a każdego kto zwrócił na to wagę nazywano ignorantem, chorym psychicznie. Z ostatnich lat pochodzi epitet pod moim adresem "analfabeta ekonomiczny" a nawet drugi "analfabeta rynkowy". Potem towarzystwo usiłowało mnie nastraszyć analizując adres IP a nawet fizycznie nasyłając zwykłych emerytowanych SB-eków. Tylko to ja nasłałem na sk...synów Prokuraturę i nagle znikli z forum a nawet grubasom odechciało się wysyłać i finansować emerytowanych SB-eków do obserwacji mojej osoby. BUM!
A mieli wiele za uszami. Dochodziło do sytuacji, gdy dom maklerski rekomendował kupowanie akcji Newagu a w tym samym czasie fundusz inwestycyjny tej samej grupy kapitałowej wywalał akcje w rynek, aż furczało, albo na odwrót skupowano akcje, gdy podawano kolejne rzekomo zatrważające informacje o spółce. Analitycy wydawali kompletnie rozbieżne rekomendacje. Nawet kiedyś puszczono fejka o ryzyku ogłoszenia upadłości w Newagu. Byli tak bezczelni!!!! Z ostatnich numerów zauważam, że pewne fundusze inwestycyjne w tym uczestniczące nie przekazują informacji o stanie posiadania aktywów Newagu..., czym zdecydowanie ZWRACAJĄ NA SIEBIE UWAGĘ. Ciekawe dlaczego i qui bono. BUM!
Do tego masz całą serie niedomówień w publikacjach o spółce i przesunięć dostaw, publikacji wyników, durnoty typu spalarnia odpadów w firmie zamiast rzetelnej dywidendy lub konkretnej informacji o postępach w homologacji lokomotyw, bo na to miała iść kasa, a nie na palenie śmieci tj. kasy z dywidendy itd. Oczywiście ta spalarnia był to taki "fakt" prasowy, z którego Zarząd może się wykpić, bo przecież to nie był oficjalny komunikat giełdowy publikowany w ESPI. Tylko durny artykuł, ale jak inne swoje zrobił wprowadzając zamieszanie.
Do tego dławienie popytu po podpisaniu gigantycznego kontraktu na lokomotywty i gigantyczna akcja atakująca mnie za to, że raczę pytać, dlaczego spółka nie rośnie po największym od lat kontrakcie? Jakie to straszne pytanie zadałem, prawda?
Nie wolno było pisać dobrych komentarzy i zadawać pytań o wskaźniki spółki 2-3-krotnie lepsze niż u konkurentów, które pomimo obecnego obniżenia zysków są nadal imponujące a na tle konkurentów fantastyczne! Konkurenci przy takich wskaźnikach, jakie dzisiaj ma Newag mieliby cenę porównywalną na poziomie 35-45 zł / akcję.
Co ciekawe, takie dziwne ruchy były CZĘSTO w newralgicznych momentach notowań, kiedy kurs wychodził ponad linie oporu i jej przełamanie by zmieniło zupełnie obraz notowań np. 20 lipca 2021!!! możliwość przełamania rocznej stagnacji, co było uzasadnione otoczeniem firmy i kapitalnymi wynikami.
Moim zdaniem to nawet nie dzisiejsza końcówka sesji, (bo generalnie na giełdach robi się nerwowo) ale zdarzenia z 20 lipca 2021 powinny się skończyć postawieniem manipulatorom grającym na spadki aktu oskarżenia. Chciałbym, aby tak się stało. Najwyższa pora.
Bo gdyby WTEDY notowaniem nie zmanipulowano, to DZISIAJ nawet nerwowe spadki w związku z sytuacją ogólną na GPW i otoczeniu byśmy odreagowywali na poziomie 26-24 zł a nie 22-21 zł, co zupełnie zmieniałoby perspektywę dla dalszych wzrostów.