Mike hipokryta? Za surowo chyba kolego poleciałeś.
Rozumiem że jest to polemika Twoja do wpisu mojego na innym forum. Dlaczego nie napisałeś tego na tamtym forum? Z obawy że byłbyś za takie osobiste wycieczki zbanowany? Tu na bankierze można za to pohulać i za chamskie wpisy nikt nie banuje, co nie?
Wpis mój tutaj popełniłem 20 września. Kurs wynosił wtedy 199 zł i było to po sprzedaży CD i przed dywidendą. Kurs dziś kiedy pisałem swój wpis wynosił 235 zł. Gdyby doliczyć do niego niedawno odciętą dywidendę 85 zł wychodzi 320 zł. Widzisz różnicę miedzy 199 a 320 zł? Kurs się urealnił. Czy na ten moment wystarczająco? To oczywiście do dyskusji ale urealnienie wyceny jest faktem.
Ja siedzę na akcjach Scope niezmiennie. I trwa to już kilka lat. Doważyłem znacząco pozycje reinwestując dywidendę. Scope jest zdecydowanie moją najważniejszą spółką w portfelu (udział >50%). Dalej wierzę w zwielokrotnioną wycenę i kurs na poziomie nawet 1xxx. Ta wycena nie jest jednak moim zdaniem kwestią dni czy tygodni, a raczej miesięcy (kilkunastu) / lat (+/- dwóch lat). Głównym motorem jest tu oczywiście Bacteromic i jego udana komercjalizacja.
Mój wpis na innym forum nie był zmianą zdania co do długoterminowych perspektyw czy potencjału spółki. Tu się nic nie zmieniło. Mój wpis był komentarzem do hype’u który się robi na forach po tym jak kurs nagle dostaje boost. Uważam że w polskich realiach rynkowych aktualny kurs Scope w przedziale 200-250 jest odpowiedni. Żeby poszedł na 3xx lub wyżej potrzebne są konkrety, a tych od jakiegoś czasu nie ma. Czekamy na nie. Wierzę że przyjdą newsy pewnego dnia.
Za dużo emocji ta dyskusja czasem wywołuje. A wycieczki w stylu Mike hipokryta jest już dla mnie przekroczeniem czerwonej lini. Radzę następnym razem najpierw zrozumieć czyjeś wypowiedzi a dopiero potem oceniać, na chłodno, bez inwektyw.