Artykuł z dziś:
https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/20158911/rzad-wyklada-450-mln-zl-na-dotacje-dla-prosumentow
Jak pisałem dotacje będą cały czas. Jedne będą się kończyć to będą powiększać pulę, albo wprowadzać kolejne rodzaje/odsłony dotacji dofinansowań, udogodnień finansowych itd. I tak przez przynajmniej 7 lat do 2030. W Polsce i w innych krajach.
"Ministerstwo Klimatu i Środowiska ogłosiło zwiększenie budżetu aktualnego naboru w programie Mój Prąd. Pula dotacji dla prosumentów w Moim Prądzie 5.0 wzrasta niemal dwukrotnie.
Tegoroczna, piąta edycja programu dotacji dla prosumentów pt. Mój Prąd cieszy się dużym zainteresowaniem. Początkowo w naborze rozpoczętym w drugiej połowie kwietnia br. udostępniono na dotacje kwotę 100 mln zł. Wobec dużej liczby wniosków Ministerstwo Klimatu i Środowiska ogłosiło zwiększenie budżetu aż o 400 mln zł. Teraz resort klimatu ogłosił, że dołoży do piątej edycji programu Mój Prąd jeszcze więcej pieniędzy. Budżet Mojego Prądu 5.0 zostanie zwiększony o 450 mln zł.
(...)
Nabór wniosków w Moim Prądzie 5.0 będzie prowadzony do 22 grudnia br. lub do wyczerpania środków dostępnych w programie, które obecnie sięgają 950 mln zł."