Dnia 2021-04-19 o godz. 18:15 ~Spyro napisał(a):
> Wszystko robione było pod emisję i spełnienie odpowiedniego Free Float. Teraz mogą iść na GPW. Fundy musiały być wpuszczone bo inaczej GPW, stabilnośc kursu, płynność nie byłyby spełnione.
>
> Muszą być obroty żeby spółka była poważna.
>
> Gdyby nie emisja (zwiększenie FF) kurs zapewne byłby 400+
>
> Obroty stąd, że ktoś na pewno kto brał po 235zł sprzedał, zwiększył sie FF - tak zapewne miało być.
>
> Kurs będzie dużo wyżej w momencie wejścia na GPW. Zobaczymy wyniki, jeśli one będą dobre, dynamika wzrostu będzie zachowana to tutaj będzie bardzo ciekawie. Natomiast to jest spółka do zakopania na 2-4 lata. Wtedy nie będę wróżył, ale może być naprawdę dobry, stabilny wzrost. Właściciele raczej potencjalnie będą się cashować przy emisji. Natomiast raczej nie na GPW ;) Resztę możecie sobie dopowiedzieć.
No nie wiem, trochę to koncert życzeń co piszesz poza tym o jakiej emisji mowa? Nie było nowej emisji (to być może dopiero przed nami) ale może faktycznie akcje do zakopania na 2-4 lata z tym ze w tej branży w 4 lata "wszystko sie moze zdarzyć"...
Zastanawia mnie niespójna postawa udzialowcow (czytaj Zarzadu) i ta szamotanina na papierze (obroty) w ostatnim tygodniu w tle ostatnich wydarzeń. Sporo z tego obrotu to ludzie związani z firmą, być może skołowani już nieco bo to oni kupili na debiucie, widzieli już kursy na poziomie 438 i to oni wiedza więcej niż ja i to ich menagerowie w ABB objęli akcje od żon prezesów po 235... a Prezes sie udzielał w mediach ostatnio osobiście naganiając nowy narybek do nowego projektu (wow, sam Prezes to robi?), wcześniej w jednej z wypowiedzi mówił o problemach z pozyskaniem pracowników jako czynniku hamującym, i dużych inwestycjach w HR z tym związanymi.... Ogólnie ostatnio coś gęsto w mediach. Kombinat PR pracuje pełna parą i coś mi sie zdaje, że nie będzie to dobrze rzutowało na wyniki Q1/21.... a takie szybkie tempo rozwoju (szczególnie kadr) jest nienaturalne w branży technologicznej (gdzie trzeba specjalistycznej wiedzy) i prowadzi w końcu do anomalii. Bez urazy ale każdy wie jak się pracuje w branży soft, jakie są oczekiwania, jakie rotacje w normalnych czasach a co dopiero zdalnie w erze covida... i przyrostem kadr w tempie 25% rocznie. Recepta na przegrzanie albo na sukces, nie wiem.
Zalecam czujność i czekam na wyniki, to co się wydarzyło ostatnio to bylo duze plum i długo jeszcze pofaluje (o ile nie poleci kolejna cegła).