Dnia 2025-10-31 o godz. 12:58 ~Antoni napisał(a):
> Nie za bardzo rozumiem dlaczego LFL miałby byc neutralny. Przy takim wzroście konsumpcji nie wierzysz w dodatni LFL? Księgowo/finansowo jestem laikiem, nie rozumiem, w jaki sposób niskomarżowa sprzedaż hurtowa miałaby negatywnie wpłynąć na wynik całej grupy? Wydawało mi sie, że kluczowe dla odbioru wyniku będzą przychody i marża HF. Oczywiście ważne też będzie potwierdzenie harmonogramu wzrostu powierzchni handlowej. Wiem, że to może być trudne, ale mam nadzieję, że Miłek się do tego odniosie, pokaże liczby i plany i okaże się, że zapowiedzi nie były bredniami, ale sa realizowane, nawet jeśli z małym poślizgiem.
> Martwi mnie temat z Worldbox, oby jak najszybciej przejęli te 41% MKRI i zaczęli raaportować Worldbox jak oddzielny szyld. Idealnie byłoby jeśli udałoby się przekonać rynek, że MKRI w 2026 roku wyjdzie na plus.
> Do tej pory narracja była taka, że to HP miał być głównym motorem wzrostu, a tu nagle analitycy widzą najpoważniejszy problem w sprzedaży hurtowej. Jaki to może być wpływ na całą grupę, jełsi tej sprzedaży hurtowej jest 200-300 mln kwartalnie, a przychody całej grupy maja byc ponad 3 mld? O co chodzi?
##
Powinni dostać decyzję w tym roku, bo wnioskowali 12 sierpnia, a to już 2,5 m-ca. Standardowo to trwa 3 m-ce w prostych tematach.
W jakim celu DM ma „przekonywać rynek”, że MKRI wyjdzie na plus w 2026 skoro z góry wiadomo, że tak nie będzie? Muszą się tam wyczyścić magazyny najpierw. Zresztą lepiej na odwrót niż potem gonić wynikami do obietnic na zapalenie płuc. Prawdę powiedział i ma z głowy temat, a zawsze może wyjść lepiej i niespodzianka gotowa.
Hurt stanowi ok. 3% przychodów, to potraktowali go marginalnie w raportach, a skończyło się na tym, że ulepiono z tego kulę śnieżną i poleciałooooo z lawiną. A mówiąc jak najprościej, to chodzi po to, żeby kupić jak najwięcej tanio i sprzedać drogo.