Fan widziałeś informacje z posiedzenia komisji ? Rządzacy wiedzą że kończy im się czas !!
Pełny zapis przebiegu posiedzenia Komisji Infrastruktury (nr 290)
14 czerwca 2023 r.
Komisja Infrastruktury, obradująca pod przewodnictwem posła Pawła Olszewskiego (KO), przewodniczącego Komisji, rozpatrzyła:
– informację ministra infrastruktury na temat aktualnego stanu prac nad projektem „Krajowego programu kolejowego” do 2030 r. (z perspektywą do roku 2032),
Poseł Hanna Gill-Piątek (niez.):
Wraz z obecnie kończącym się programem kolejowym w maju kończy się również umowa na wykonanie tzw. sieci GSM-R. Sieć właściwie już powinna być wykonana.
Wiemy, że prace się opóźniają. Złożyłam do pana ministra interpelację w tej sprawie i jest prolongata. Chciałabym, żeby wszyscy na posiedzeniu Komisji usłyszeli, że prawdopodobnie grozi nam zwrot dotacji w wysokości 1 mld zł, jeżeli nie dotrzymamy terminów tej inwestycji. Rozumiem, że pan minister może być nieprzygotowany, ale chciałabym, żeby chociaż krótko nas poinformował, czy jesteśmy zagrożeni utratą tej dotacji. To jest kluczowa rzecz dla bezpieczeństwa połączeń kolejowych, to dawno powinno być wdrożone.
Sekretarz stanu w MI Andrzej Bittel:
Chciałbym zdementować informację, że jest groźba utraty środków na projekt GSMR. To jest bardzo trudny projekt, niezwykle skomplikowany. Mamy tam bardzo dobrą firmę Nokia Solutions, która realizuje projekt razem z partnerami, którzy ją w tym wspierają. Sam miałem przyjemność – jeśli można to tak nazwać – uczestniczyć w wielu spotkaniach na temat problemów związanych z realizacją tej inwestycji. Mam nadzieję, że one krok po kroku będą rozwiązywane.