Dnia 2021-08-17 o godz. 07:35 ~Gilun napisał(a):
> Maksiu, jak tam morale? Od czasu gdy napisałeś tego posta, akcje spadły o jakieś 30%.
Wydaje mi się, że na takie pytanie już odpowiadałem - jest parę postów wyżej - tak dla przypomnienia
"Mój horyzont inwestycyjny chyba już jasno określiłem, jest to plus minus 5 lat może dłużej, może krócej... będę obserwował...
Tak więc z tekstem "no i jak tam Maksiu..." zapraszam za mniej więcej pięć lat. ;) Gwarantuję Ci, że nie napiszesz czegoś takiego, predzej to ja napiszę coś takiego do Ciebie ;)"
"No hejka, co tam się z Tobą dzieje? Skąd to zwątpienie? Dlaczego chcesz teraz się poddać, tylko dlatego, że raz czy drugi Ci nie wyszło?"
Nie wiem czy to do mnie było? Ale jeśli tak to odpowiem.
Jakiś czas temu na jednym z wątków pisałem, że spodziewam się teraz trendu bocznego i tak też się stało.
Sprawdziła się zasada "sell in May and go away".
Zdania na tem spółki i perspektyw rozwoju nie zmieniam. Know How Oponeo i nadchodzące trendy są tutaj gwarantem sukcesu, przerwane łańcuchy dostaw i wzrost kosztów transportu są tutaj oczywiście utrudnieniem, i powoduje, że zdobywanie rynku i rozwój zostanie przesunięty w czasie co widać po deklaracji otwierania sklepów stacjonarnych dopiero pod koniec przyszłego roku. Szkoda... no ale wpływu na to nie mamy. Wyniki publikowane będą w poniedziałek i uważam, że zysk będzie bardzo dobry i wzrost zysku netto zostanie zachowany choć sprzedaż wartościowa będzie nie taka jakiej spodziewała się spółka. Dlatego zdobycie 10 czy 15 % rynku zostanie znacznie opóźnione. Może część producentów pójdzie po rozum do głowy i zdecyduje się na przeniesienie części produkcji do Europy po tej twardej lekcji, no ale to tylko gdybanie. Myślę, ze ten proces już się zaczął ale nie wiem jak to wygląda w branży rowerowej.
Tak jak wspomniałęm lubie inwestycje długoterminowe, a nie spekulacje i obserwuję też rynek i trendy i nie ukrywam, ze z tego właśnie powodu znacznie zdywersyfikowałem swoj portfel bo znalazłem bardzo ciekawą i perspyktywiczną spółkę, z przyszłościowej i dającej spore profity branży i śmiem twierdzić, że może ona dać również w horyzoncie długoterminowym wyższe zyski.