Dnia 2015-08-26 o godz. 18:46 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Dnia 2015-08-26 o godz. 17:59 floryda_floryda napisał(a):
> > Wiesz co, emerycie, nie chce mi się z Tobą gadać.
> > Chcesz uchodzić za profesjonalistę a wypadasz na drobnego, małostkowego ciułacza czy leszcza. Chodź raz wczuj się w rolę założyciela, menedżera i właściciela większościowego biznesu. Chciałbyś utracić kontrolę nad "swoim super prosperującym dzieckiem biznesowym"? Nie miałbyś ochoty, aby taki biznes przekazać dzieciom i zabezpieczyć finansowo całe, kolejne pokolenia rodziny?? Wejdź w rolę właściciela większościowego, to nabędziesz wszystkie przywileje im należne i co więcej, będziesz ich bronił jak inni.
>
> A jak ja mam z tobą rozmawiać.
> Sam chciałeś, abym rozmawiał jak Amerykanin z Żydem, a ty mnie traktujesz jako drobnego, małostkowego ciułacza czy leszcza uchodzącego za profesjonalistę .
> Ja ci składam propozycje do rozmowy jak Polak z Polakiem, a ty profesjonalista mówisz mi o utraceniu kontroli, przekazaniu biznesu dzieciom, wczucie się w rolę większościowego.
> Czy ty myślisz, że jestem ćwierćinteligentem, nie mam dzieci i nie chcę ich zabezpieczyć i rodziny.
> Wiesz ilu takich jak ty obserwowałem - rozmawiałem i wierz mi, że potrafię się wczuć.
> Ale nie mogę tolerować sytuacji, że tacy ja ty nie chcą wczuć się w naszą - inwestorów mniejszościowych rolę. Traktują nas jak dawców kapitału lub głosów wyborczych.
> Wielokrotnie czytałem i słyszałem jak nazywaliście mnie żydem , masonem, liberałem, komuchem, złodziejem, ubekiem i esbekiem, nieudacznikiem. Wysyłasz mnie do lekarza. Całe spektrum inwektyw.
> Każdy z nas ma swoją wizję - LTE.
> Nie chcesz rozmawiać trudno. Nie musimy. Majdan wyborczy załatwi temat.
Facet, o czym ty mówisz??? Jaki Majdan??? O czym ty myślisz??? Majdan ma kształtować relacje gospodarcze, giełdowe???
Stwierdzam, że ty po prostu nie rozumiesz gospodarki rynkowej, jej reguł, nie umiesz się do niej dostosować, bo za długo żyłeś w gospodarce centralnie planowanej. Prawdopodobnie masz zbyt silnie rozbudowane swoje ego i rozdmuchane do granic oczekiwania. Jeżeli oczekiwania są ukształtowane poniżej poziomu realiów - człowiek jest zachwycony tymi realiami, jeśli na poziomie realiów - jest zadowolony, jeśli powyżej poziomu realiów jest niezadowolony i sfrustrowany.
Trudno powiedzieć, aby GPW była już ucywilizowana. Są wypracowane standardy, co do ładu korporacyjnego ale tak, jak na całym świecie nie zawsze są przestrzegane. Zrównania absolutnego praw akcjonariuszy (większościowych, mniejszościowych) nie może być z uwagi na różny zakres odpowiedzialności, zaangażowania kapitałowego i osobowego w zarządzanie biznesem, na różny poziom ponoszonego ryzyka. Zdarza się coraz częściej, że mniejszościowi inwestorzy nie mają czystych intencji i stając się udziałowcami w danej spółce, chcą przejąć informacje, tacit knowledge w celach nieuczciwej konkurencji. Niestety, ochrona przewagi konkurencyjnej jest obecnie priorytetem w każdym biznesie. Mniejszościowi inwestorzy mają wystarczające prawo do informacji na temat wyników finansowych spółki czy strategii rozwoju biznesu. Wszystko to ma charakter publiczny i jest dostępne w prospekcie emisyjnym/dokumencie informacyjnym oraz okresowych sprawozdaniach finansowych i sprawozdaniach zarządu. Dla inwestora są to wystarczające informacje, aby podjąć decyzję o wyjściu z przedsięwzięcia lub pozostaniu tam.. Dostęp do informacji, które determinują przewagę konkurencyjna musi być ograniczony. Komicznie wyglądałoby, gdyby akcjonariusz z 1% udziałem chciał wpływać na politykę kadrową lub zarządzanie strategiczne czy operacyjne w spółce.
Koniec dyskusji na temat zrównania praw akcjonariuszy.
A i jeszcze jedno, jak chcesz lepiej zabezpieczyć swoją rodzinę czy siebie finansowo to działaj jak przedsiębiorca - załóż biznes i rozwijaj go. Richard Branson został jednym z najbogatszych ludzi na świecie zaczynając od zera.