Jak pisałem wcześniej zmiany strategii wbrew pozorom są dobrym ruchem.
Wiem z doświadczenia że czasem albo oprze się plan na błędnych założeniach, bądź niepełnej analizie. Czasem warunki rynkowe tak dynamicznie się zmieniają, że bezsensem jest trzymanie się strategii, która nie działa operacyjnie bądź straciła rację bytu z powodu zmian w otoczeniu.
Rzadko też dowozi się projekty w terminach.
Dlatego zwracałem uwagę niejednokrotnie że podawanie w strategii konkretnych, mierzalnych terminów jest bardzo ryzykowne.
Weźmy takie XTB, tam też otwarcie oddziału w RPA już jest trzeci raz przekładane a wdrożenie nowych produktów ma już prawie roczne opóźnienie.
Taki jest biznes.
Jedyne co jest stałe i pewne to zmiany.
Dlatego bardziej istotne od celów terminowych jest to czy widać w spółce progres.
I tu na przestrzeni roku/półtora mamy w MTE niezaprzeczalny progres zarówno w rozwoju produktów jak i sieci dystrybucji
Na XTB też jest mega progres i świadomi akcjonariusze wybaczają Zarządowi obsuwy czasowe z nowymi produktami i rynkami.
Mnie prezesunio przekonał skutecznością na przestrzeni ostatniego roku. Teraz czekam cierpliwie na wyniki i trzymam kciuki za dalszy rozwój spółki