Forum Księgowość i podatki

Re: Ewidencja pojazdow samochodowych

Samochód nie musi być własnościa właściciela firmy. Moze być np. nieodpłatnie uzyczony.
W ewidencji wpisujesz wszelkie wyjazdy związane z dzialnościa gospodarczą. Nie ma limitu kilometrowego tych wyjazdów. Ważne jest tylko, aby te wyjazdy były związane z działalnością .
Wpisany do ewidencji przebieg pojazdu mnożysz przez stawkę za 1 km. W ten sposób uzyskujesz limit przebiegu - tzn, maksymalną kwotę kosztów związanych z eksploatacją pojazdu za dany miesiąc.
Te koszty to nie tylko paliwo, ale też naprawy, oleje, opłaty za parkingi.
Jesli masz faktury na kwotę wyższą niż wyliczony limit, to nadwyżki nie możesz zaliczyć w koszty w danym miesiącu. Ale możesz to uczynić w miesiącu kolejnym, ponieważ koszty te mogą być rozliczane narastająco od początku roku. Jak zaczniesz prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu (jest ona konieczna) to wszystko stanie się prostsze.
Jesli chodzi o LPG - to nie odpowiem. Wydaje mi się, ze nie będzie z tym problemu. Przecież równie dobrze mógłbyś miec diesla? I co wtedy? Nigdzie w literaturze nie spotkałam się, aby ktoś omawiał sprawy oleju napędowego, tak więc wydaje mi się, ze LPG śmiało mozna zaliczac w koszty. Dla pewności radziłabym zadzwonić do US i zapytać - ostatnio obsługa w tej instytucji znacznie się poprawiła:))