Forum Księgowość i podatki

Ewidencja pojazdow samochodowych

Troszke poczytałem o ewiedencji pojazdów samochodowych i nie wiem czy dobrze interpretuje.
Firma jednoosobowa, samochód osobowy nie wprowadzony do ewidencji śr trwałych - rozumiem że:
- może być użytkowane auto nie musi byc wlasnocia wlasciciela firmy ani pracownikow tej firmy
- rozumiem ze w ewidencji moge wpisywac kazda jazde zwiazana z zalatwieniami dla danje firmy : ZUS, US, bank. Przejazd z siedziby do oddziału rónież się chyba kwalifikuje czy sie przyczepia???
- zbieram faktury za paliwo (w moim przypadku na fakturach będzie pewnie wpisane LPG) a w ewidencji rolziczma się według kilometrówki liczonej chyba na podstawie beznyny - 0,7846 za km. Czy US sie nie przyczepi??
- w przypadku gdy załatwienia i przejazdy zwiazane są z opuszczeniem terytorium gminy nie obowiązuja mnie limity kilometrowe na jazdy loklane (np.300 km - do 100 tys. mieszkańców)

Hmm troche to dziwne ale tak sie zastanawiam. Samochod w firmie rodzi ogromne koszty. Nie wiem czy u mnie nie beda wieksze od przychodu. Musza byc chyba jakeis limity a jak ich niema to pewnie sie beda czepiac.

Dzieki