Forum Ubezpieczenia i emerytury

Re: EVENTUS

Dobre wyliczenia. Podstawową zasadą wszelkich produktów finansowych itp jest to że muszą się opłacać firmie która je sprzedała. Nie ma się co oszukiwać tak jest i jest to logiczne ptanie tylko czy bedzie się to również nam opłacać.

eee policzył/policzyła ile uzbieramy po 15 latach wpłacająć 300 zł miesięcznie wyszło 80 tyś. Teraz tak mamy 65 lat 80 tyś w Eventusie i zaczynamy dostawać emeryture - 268 zł
Jest 1 stycznia roku powiedzmy 2023 ( w 2008 zapisaliśmy się mineło 15 lat )

W tym roku Eventus wypłaci nam 12 x 268 zł = 3216 zł
czyli mieliśmy 80 tyś wypłacono nam 3,2 zostąło 76,8 i TUTAJ JEST NAJWAŻNIEJSZY moment nasze 76,8 tyś przez rok zarabia no powiedzmy minimum 4 % ( to i tak mało ale chyba każdy sie zgodzi że pieniądze lokowane na rok zarobią min 4%)
czyli liczymy 76,8 + 4% = 79,9

Sytuacja wygląda tak myśmy dostali 3,2 tyś na koncie w Eventusie mamy 79,9
Mamy 1 stycznia 2024 znowu dostajemy
12 x 268 zł = 3216 zł zostaje 76,7
te 76,7 znowu zarabia 4 % i znowu jest koło 80tyś

I tak aż do naszej śmierci. A że każdy umrze to w 2000 którymś tam umieramy i na naszym koncie w Eventusie jest 80 tyś które jest zyskiem firmy!!!

Czy te liczby nic wam nie mówią firma która sprzedaje Eventusa i tak po naszej śmierci weźmie mniej wiecej tyle ile odłożyliśmy przez wszystkie lata udziału w Eventusie

Co więc nam oferuje Eventus hmm:
1.to że będzie pobierał składkę
2. ta składka zarobi minimum 2,75 % rocznie (tak chyba jest w warunkach umowy ) oczywiście nie twierdze że bedą rzeczywiście zarabiać tylko tyle. Tymi pieniedzmi zarządzają specjaliści i myśle że 4-5 % to lekko zarobią rocznie
3. od 65 roku życia do śmierci dostaniemy co roku kwotę która jest równa praktycznie temu co te pieniądze zarobią w ciągu roku.
4. JAK UMRZEMY to kasa idzie do EVENTUSA ( oczywiście jak szybciej niż 15 lat po 65 umrzemy to ktoś komu to zapiszemy dostanie tą rente do tego okresu)

Podsumujmy EVENTUS = odkładaj kasę, jak dojdziesz do 65 to bedziemy ci wypłacać rocznie to co zarobią twoje pieniądze a potem jak umrzesz to sobie je weźmiemy.
No że tak powiem bez jaj panowie i panie to równie dobrze ja mogę państwu zaoferować lepszy produkt finansowy:

wpłacajcie mi na moje konto kasę, ja bede to lokował w coś bezpiecznego np obligacje ( zero ryzyka ) jak dojdziecie do 65 to wspaniałomyślnie wypłace wam co roku odsetki od waszej kasy no a jak już umrzecie to ją sobie wezme - i czym bym się wtedy różnił od Eventusa ?

Jaki są zalety Eventusa:
wiemy że zarobimy co roku minimum 2,75% i znamy kwote naszaj przyszłej emerytury i nic wiecej!!!

2,75 % to mało a znać kwote sojej emerytury mozemy na wiele innych sposobów:

Teraz pomyślmy SAMI o swojej emeryturze i zacznijmy sami oszczędzać:
- chcemy wpłacać po 200zł przez 15 lat
- boimy się giełdy , funduszów inwestycyjnych bo można tam zarobić jak i stracić

zostają nam obligacje lub lokata w banku ( proszę sie nie śmiać)
wpłacamy nasze 200zł (lub wygodniej 2400 raz w roku ) na lokatę obecnia koło 6% lub obligacje troche więcej % po roku mamy 2400 + 6% = 2544 zł Ale jest podatek belki no to płacimy 144 zł zysku minus 20 % podatku 115 zł czyli mamy 2515dodajemy do tego kolejne 2400 z tego co przez rok odłorzyliśmy i tak robimy to samo co roku

i mija 15 lat mamy na koncie w banku mam wiecej niż 80 tyś bo liczyliśmy 6% no ale mogą sie zmienić stopy procentowe może niebyć lokat po 6 % itp ogólnie napewno mamy koło 80 bo mniej niż 4 % to nie zarobimy i robimy to samo co eventus wypłacamy sobie po 268 zł i jaka jest róznica? NO Własnie jak już umrzemy to na NASZYM koncie jest 80 tyś i wezmą to np nasze dzieci a nie EVENTUS!!!

co tracimy to że musimy sami się tym zająć
co zyskujemy 80 tyś

i tyle w temacie

teraz tak:
1.w tekście powyżej są literówki może i błędy ortograficzne ( jestem dyskortografem ) jeśli jedyne co masz do powiedzenia na ten temat to np. kup sobie najpierw słownik potem pisz o EVENTUSIE to daruj sobie naprawde szkoda twojego cennego czasu
2. rozumiem że nie jest to tekst który spodoba się osobą pracującym w HMI ponieważ pokazując wady EVENTUSA utrudniam wam pracę i zminiejszam wasze zyski. Rozumiem że wasza praca jest trudna bo ciężko jest teraz kogoś do czegoś przekonać, rozumiem że chcecie zarobić a zarabiacie tylko jak ktoś podpisze i szanuje to każdy jakoś zarabia. Osobiście niemam nic przeciwko wam uważam tylko że produkt który sprzedajecie jest nikorzystny dla klientów - i tutaj proźba jesli myslicie inaczej napiszcie o tym. Tylko błagam nie piszcie nierozumiesz nieznasz sie spotkaj sie z nami to ci wyjaśnimy bo możecie to wyjaśnić tu i teraz na tym forum.
3. nie pracuje w konkurencyjnej firmie do HMI , nie pracowałem nigdy w HMI pracuje w branży zupełnie nie związanej z finansami - informatyce ( jeśli bedzie to dla ciebie powód do krytyki to wiedz że każdy informatyk , muraż , tynkaż czy polityk jest w stanie przeprowadzić podobne do moich obliczenia i nie musze być doktorem ekonomi żeby stwierdzić że EVENTUS sie nie opłaca)
4. Wszyscy którzy to czytajcie wasza emerytura zalezy od was i musicie sami o to zadbać niema zmiłuj sie!!!

Pozdrawiam wszystkich szczególnie eee za to że zaczoł/zaczeła ten wątek od obliczeń bo tak naprawde o to tu chodzi.