Przemku.
powiem po męsku: ch... wie, z tymi dywidendami. na naszej giełdzie rządzi spekuła. raz trafisz dobrze raz źle.
sonel przed dywidendą miał wartość około 7,50. dywidenda wynosiła 0,33. ja kupiłem go po odcięciu dywidendy za 6:10 i myślałem, że robię dobry interes, bo to fundamentalnie dobra spółka, a teraz jest po ,50 :/
Z kolei asecopol kupiłem przed dywidendą (1,80) za 51,60. dywidendę już mam na koncie a akcję są warte 52,40.
jak coś więcej chcesz wiedzieć o terminach i wysokości dywidend to poczytaj sobie tu, a później uaktualniaj na stronach spółek:
http://www.fxone.pl/analizy/63-analiz-rynek-akcji/14534-dywidendy-i-deklaracje-za-2010.html
kluczowe są dwa terminy:
a) termin ustalania prawa do dywidendy - wtedy nabywasz prawo do wypłaty - oczywiście jak masz zaksięgowane u siebie akcje.
b) dzień wypłąty dywidendy - wtedy wpływa ci kasa na konto po odjęciu podatku.
Pamiętaj, że giełda ma 3 dni na księgowanie opeacji, tak więc, jak prawo do dywidendy ustalane jest np. 01 lipca to akcje musisz nabyć co najmniej 3 dni wcześniej.
Ogólna porada to taka, że dywersyfikuja kasę. nie pchał wszystkiego w jeden papier. za tę dychę kup sobie 10 akcji (mniej niż za 800 zł nie opłaca się kupować jednego papiera z uwagi na prowizję)
kupuj papiery spółek z różnych branż. wcześniej prześledź ich fundamenty i trendy na AT -
nawet dobra fundamentalnie spółka może spadać jak jest w trendzie spadkowym.
pozdrawiam adam