HueHue, weryfikowałeś to, o czym piszesz publicznie? Z mojej wiedzy wynika, że PLI pod projekt APEX stworzyło dedykowany zespół. Spadł projekt, zespół nie był potrzebny i został rozwiązany. Proste. Wartościowi artyści zostali przejęci przez inne zespoły. Jeśli piszesz o zwolnieniu w rozumieniu, że ktoś dostał wypowiedzenie umowy to masz rację. Jeśli piszesz myśląc o opuszczeniu firmy, to nie masz racji.
Co do reklamy i eventów. Możliwe, że pamięć już mnie zawodzi, ale chyba gdzieś czytałem, że PLI uruchomiło dedykowaną sprzedaż pod małe reklamy i obsługę TV. Orientujecie się może, czy debata prezydencka w TVP była obsługiwana przez nich? Jeśli tak to może coś jeszcze im skapnie?
Włodarski po zwolnieniu z prezesury był dyrektorem reklamy. Z żadnym z wymienionych przez Ciebie projektów nie miał nic wspólnego:
- Ubisoft to wieloletni klient Platige
- TVP i Polsat - to zasługa eventów i Pana Jankowskiego
- Netflix - to Pan Bagiński i chłopcy od VFXów (ten sam zespół, który go realizował)
Za to za prezesury Włodarskiego:
- odszedł szef animacji, który założył Deep Blue
- odszedł kolejny szef animacji za którego powstało Skull and Bones i Metro
- z prowadzenia działu zrezygnował były szef reklamy i VFXów, który później robił dla PLI Wiedźmina
- rozpadł się zespół zajmujący się muzeami (teraz to chyba dwie firmy niezależne od PLI - Stellar Fireworks i Tengent)
- nie doszło do zrealizowania kontraktu z Allegro na kolejną część legend
Jeszcze rok temu wydawało się, że PLI jest na równi pochyłej. Nowy prezes pojawił się w dobrym momencie - zrzucił Włodarskiego i Machalicę ze stołków, posprzątał księgowość i administrację i zdobył nowe kontrakty. Przed pandemią ludzie nie mieścili się w ich budynkach, a zleceń było tak dużo, że połowa prac wykonywana była poza studiem. Sporo tam jest do zrobienia, ale wierzę w PLI, wierzę w Żbikowskiego, wierzę w cinematiki, wierzę w zespół od Wiedźmina (kontrakt mieli gwarantowany chyba tylko na pierwszy sezon, a tu patrz Pan - sprawdzili się? :)).