Dnia 2024-05-07 o godz. 12:15 ~stockpicker napisał(a):
> Tak, to prawda, roztoczyłeś na Rainbow piękne wizje sięgające 150 zł a nawet chyba 400 zł i nagle dowiedziałeś się o kursie walutowym, który może mieć znaczący wpływ na wyniki Rainbow Tours. Tutaj widzę to samo, perspektywy dla Text sięgające 2029 i wyceny ponad 10 mld zł. O czym poinformujesz tym razem, po wyjściu z Text przy kursie np. 120 zł? O zagrożeniach ze strony systemów Microsoft, Google czy innych?
To prawda ze na bierzaco aktualizuje swoje podejscie to wynika z tego ze sytuacja na rynku jest dynamiczna...jak zaczynalem inwestycje w Rainbow bylem bardziej optymistyczny co do zachowania kursow walutowych nie mniej patrzac tecznicznie na dolar/zlotym mamy podwojny dolek w okolicach 3.90 i najblizszy opor gdzies w okolicach 4.20 wiec raczej spodziewam sie wachlowania kursu w widelkach 3.90-4.20 gdzie ten kurs srodkowy to 4.05 a wiec jednak nieco wyzej niz obecny kurs 4PLN . Pozatym jak wchodzilem w Rainbow nie mialem jeszcze na radarach TEXT on mi sie pojawil mniej wiecej tydzien temu z racji ze juz kiedys jeszcze livechat chcialem miec w portfelu i potem plulem sobie w brode czesto ze tego nie kupilem po 20PLN zrobilem analize fundamentalna spolki z ktorej wynika ze na bazie wskaznika C/Z jest spolka obecnie wyceniana jak wtedy gdy kosztowala 20zl zwazajac jeszcze na wysoka i stale rosnaca stope dywidendy uznalem ze skok z Rainbow na Text bedzie lepszym rozwiazaniem dla mojego kapitalu. Uwazam że tu potencjalu na spadki jest max na 10% czyli do okolic 80 wedlug mnie nizej nie zejdzie bo nawet sama dywidenda bedzie to hamowala bo przy 80 to ta stopa przy obecnych zyskach bedzie wynosila jakies 7,5% wiec moim zdaniem bardzo dużo patrząc jeszcze na Pipeline spółki i jej dotychczasowa historie. A potencjal do wzrostów jest ogromny moim zdaniem lekko moze byc 100% do konca 2025r. jak rynek sie zorientuje że spadek byl splotem poprostu kilku czynnikow ktore raz na jakis czas na tym podmiocie sie zdarzaja czyli wyplaszczenie MRR czy ARPU czy liczby klientow takie sytuacje mialy tez miejsce wczesniej natomiast zazwyczaj to trwalo max kilka kwartalow i wszystko wracalo na dobre tory... takze moim zdaniem nie ma podstaw zeby sadzic ze obecnie bedzie inaczej....za dobra firma moim zdaniem Generalnie tez firma jest dla mnie pewniejsza na Longa niz Rainbow choc nie wykluczam ze do konca 2024r. kurs Rainbow wzrosnie jeszcze np 50% a kurs Text np tylko 20% moze miec miejsce taka sytuacja nie wykluczam jej ale moze miec tez miejsce sytuacja odwrotna czyli ze Rainbow wzrosnie juz tylko z 20% a Text np 50% do końca roku... A generalnie na Longa jednak Text uwazam za spolke lepsza i pewniejsza od Rainbow i akurat na lokalnym dolku cenowym dlatego wole tu przeskoczyc.... Tyle ;)