Dnia 2022-06-03 o godz. 22:02 ~eliasz napisał(a):
> To może Realisto zajmiemy się jeszcze pozostałymi biedakami tzn.grubasami i gamoniami,bo drobnica zostanie przymusowo wykupiona.
> Otóż ci frajerzy będą jedynymi posiadaczami aktywów liczących co najmniej 4 miliardy baryłek ropy.Z tego połowę weźmie TOTAL ,który będzie wiercił ,płacił podatki ,zajmował się transportem i sprzedażą a nasi biedacy leżąc wentylem do góry przez 30 lat wyciągną w sumie po ok. 60 tys zł. za jedną akcję.Ech tam ja bym aż tyle nie chciał.
I tutaj widzę u Ciebie jakąś logikę i sens, bo przywołujesz bardzo istotny parametr tworzenia wartości (kapitału), jakim jest czas, bo zauważasz, że ktoś w dłuższej perspektywie czasowej wyciągnie ze swoich udziałów w spółce więcej niż ktoś inny w krótszej. Właśnie tak jest, dlatego od początku krytykowałem pomysł PAM na hurtową jednorazową sprzedaż akcji, bo żaden nabywca nie jest w stanie spieniężyć rzeczywistej ich wartości skumulowanej/zgromadzonej poprzez wieloletnie wydobywanie posiadanych surowców. Wielokrotnie argumentowałem, że jednorazowo akcje mogą być odkupione przez jakiś podmiot jedynie za część ich wartości (powiązanej z całością posiadanych surowców w złożach) i nie inaczej, bo nikt nie wyłoży w jednym momencie kapitału, który potem będzie odzykiwał latami z eksploatacji. Pozdrawiam i życzę trzeźwej/realnej oceny sytuacji.