Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  12,40 zł , zmiana od tamtej pory: 20,16%

Re: Do Kuby....i nie tylko

Czesc Aro.

Odpowiem Ci tak : i ja jestem na niemalej stracie na papierze. Wole nie pisac dokladnie jakie to przedzialy, bo nie wiem kto moze czytac to forum i czy nie uzyje wiedzy o naszych poziomach do manipulacji kursem. Obecny kurs nie jest dla mnie milym widokiem i staram sie poukladac sobie prawdopodobienstwa przyczyn i dalszych scenariuszy. Oczywiscie sa to tylko prawdopodobienstwa, a ryzyko ze kurs zachowa sie jeszcze inaczej jest wpisane w kazde z nich. Zainwestowalem w Blirta z przyczyn fundemantalnych sektora biotech i samej spolki. Zalozylem ze na moja dlugoterminowa pozycje ma wplyw glownie to jak spolka bedzie dzialac w kolejnych kwartalach. Jesli czytales moje posty to wiesz ze poprzednie wyniki oceniam bardzo dobrze. Sprzedaz nie zalamala sie po zeszlym roku, sprzedaz i zysk byly na bardzo dobrych poziomach, proporcja sprzedazy produktow wlasnych bardzo urosla, marza urosla w tym roku do znakomitego wyniku ponad 40%, proporcjonalnie sprzedaz do podmiotow zagranicznych jest bardzo duza. To sa wyniki ktore nie moga byc podane jako przyczyna duzej korekty kursu. Strategicznych informacji ze spolki w ostatnich kwartalach tym bardziej nie moge uznac jako info ktore dolowalo kurs: spolka zainwestowala miliony w modernizacje i powiekszenie labow. Podniosla jakosc produktow i zwiekszyla mozliwosci produkcyjne (niektorych produktow kilkukrotnie). Otrzymala kluczowy certyfikat ISO, czyli niejako gwarancje jakosci swoich produktow. Wspolpracuje ze specjalnymi strefami ekonomicznymi, korzystajac ze wsparcia jakie te strefy oferuja, weszla do indeksu innowacyjnych spolek, pracuje nad nowymi produktami ktorych wdrozenie (spolka) przewiduje w ciagu kilku - kilkunastu miesiecy, wynagrodzila akcjonariuszy dywidenda, przyznala premie kluczowym pracownikom i pewnie to nie wszystkie argumenty. Patrze na statystyki covid na swiecie gdzie kolejna fala zaczela sie juz jakis czas temu i u nas gdzie rzad mowi, ze zaczyna przyspieszac bardziej niz zakladali i tez nie widze przeslanek do paniki i wywalania papieru na stracie - przeciez Blirt silnie zyskuje na sprzedazy produktow do produkcji testow. A na koniec wychodzac poza covid, Blirt ma portfel produktow, ktore nie sa testami do covida, a produktami ktore stosowane sa szeroko w diagnostyce poza-covidowej, a dlugoterminowa dynamika rozwoju tego rynku jest oceniana bardzo pozytywnie.

Dlaczego wiec czesc inwestorow reagowala na te informacje sprzedaza? Moge miec pewne hipotezy, ale tak naprawde nalezaloby zapytac te osoby, skad pomysl sprzedawania (i sila rzeczy oslabiania kursu). Jako przyczyne moge tez postrzegac to co przez wiele osob jest uwazane za proby manipulacji kursem, zanizania go. Tak i ja rozumiem dni w ktorych na arkuszu widzialem wielokrotnie pojedyncze akcje sprzedazy ponizej wartosci handlu w danym dniu, czy chwili. To nie byly odosobnione przypadki w ostatnich miesiacach. Jesli tak bylo to czy robil to ktos ktos kto zbieral papier w drodze w dol by sprzedac wyzej, czy mial inne cele? Kiedy patrze na dobowy wskaznik akumulacja / dystrybucja to on od 21 kwietnia jest zdecydowanie wzrostowy - wskazujacy na akumulacje i dodatkowo pozostajacy w dywergencji z kursem. Oczywiscie pojedynczy wskaznik nie jest dla mnie obrazem calosci, ale jest waznym punktem.

Dla mnie kurs nie byl i nie jest podstawa do oceny kondycji spolki. To wyniki i dzialania spolki sa do tego podstawa (dla mnie, kazdy ma inaczej). Podaje ponizej liczby - szacunkowo, prosze sprawdzajcie samodzielnie, moglem sie gdzies pomylic, jesli tak to prosze poprawcie.

Patrzac na kurs Blirt od poczatku zeszlego roku do swojego szczytu urosl okolo 3300%. Od tamtego szczytu do dzis spadl jakies 75%. A od szczytu tegorocznego (koniec marca) spadl ponad 55%. I teraz mysle, ze nie jest nierozsadne uwazac ze duza korekta tak poteznego wzrostu jest naturalna. Takie korekty siegaja czesto ponad 78% redukcji szczytu (fibo). Wiec to nie jest nienaturalne i nie musi absolutnie swiadczyc o tym ze spolka sie skonczyla. Takie korekty silnego wzrostu, sa na wielu spolkach na gieldzie. Ale spojrzalem jeszcze szerzej. Kiedy patrze na inne spolki biotech (szczegolnie zyskujace na covid) ktore obserwowalem razem z Blirtem, to widze bardzo duza zbieznosc zachowania kursu w pewnych okresach (pisalem o tym). Wymieniana Biomaxima zaliczyla od zeszlorocznego szczytu ponad 60% spadku a tegorocznego szczytu ponad 50% (chociaz wczesniej nie urosla tak mocno jak Blirt, zreszta poza Mercatorem chyba zadna z wymienianych nie urosla tak jak Blirt). Genxone mial spadek okolo 75% aktualnie ponad 60%, tez zaliczyl gorke w marcu od ktorej spadl w pewnym momencie ponad 40% a do dzis 30%. Mabion mial korekte szczytu o 65% a dzis to ponad 40% straty od szczytu (mimo ze maja przeciez super pozytywna perspektywe z Novavaxem). Mercator ktory nie jest biotechem ale covidowka stracil od szczytu okolo 80% do dzis a od marca 65%. Patrzac na to rozsadne jest też zasadnicze, byc moze nadrzedne zalozenie, ze powod (byc moze nie jedyny) spadkow na Blircie lezy w szerokim sentymencie rynku, sentymencie ktory jest poza Blirtem, nie zalezy od wynikow i perspektyw jednej spolki. Do tej hipotezy nalezy zalozyc ze ten sentyment jest silniejszy od Blirta, ktorego dobre wyniki i dzialania rozwojowe spolki nie byly do tej pory w stanie przelamac, dzialac wbrew masywnej fali sentymentu do spolek postrzeganych jako stricte covidowe. Moim zdaniem to zachowanie stadne i bledne ale majace negatywny wplyw na kurs Blirta (sentyment generuje wielu sprzedajacych a malo kupujacych, czym oczywiscie doluje kurs).

Czy ten sentyment hamuje na trwale? Czy sie odwroci na obecnej fali? Czy na trwale zaczną sie rozjezdzac kierunki kursu spolek stricte covidowych, od tych ktore beda utrzymywaly dobre wyniki w kolejnych kwartalach po pandem,i pokazujac rynkowi swoja prawdziwą charakterystyke i potencjal? Ja na to licze w dluzszym ujeciu, ze Blirt moze nie powtorzyc swoich najepszych wynikow, moze pokazac nawet nizsze niz z zeszlego kwartalu, ale o ile sprzedaz sie nie zalamie, bede gral na to ze spolka przejdzie sucha noga przez swoja pocovidowa transformacje. Dlatego trzymam pozycje. Ale musze pamietac ze scenariusze dalszego spadku sa mozliwe, scenariusz zdjecia nas z rynku za cene zblizona do dzisiejszej tez jest mozliwe, ze moze przyjsc korekta szerokiego rynku ktora odczuje i Blirt. Z drugiej strony moze byc dokladnie odwrotnie i Blirt bardzo skorzysta na innym ukladzie niz zdjecie z gieldy, lub skorzysta na tym ze szeroki rynek wejdzie w korekcie znow w covidowe (nawet na jakis czas), na tym ze inne info ze spolki bedzie zapalnikiem do zmiany kierunku. Tego nikt z nas nie wie. Ja niezmiennie jestem longiem, od poczatku. I tylko informacje ze spolki, czy o spolce maja wplyw na ocene mojej dlugoterminowej inwestycji w Blirt. To chyba tyle. Znow sie rozpisalem.

Prosze na koniec pamietajcie - jestem amatorem, a ten post nie jest porada ani sugestia jakie podejmowac decyzje. Nie zachecam do sprzedazy ani kupna, tylko do samodzielnego rozkminiania swoich inwestycji. Jak zawsze wybaczcie zbyt dlugi post. Dzieki za doczytanie. Milego dnia wszystkim, chociaz aura okropna i zyczmy sobie dobrych wynikow i wiesci ze spolki. Czesc!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.