pozwole sobie na małą dygresję:
Spółka z działalności gospodarczej odniosła stratę na którą składały się wysokie koszty usług obcych oraz w zasadzie wynagrodzeń które uplasowały się na nieco niższym poziomie do usług obcych. Zastanawiające jest to dlaczego spółka rozwijająca się ma tylko o 59682,54 zł więcej kosztów usług obcych a niżeli wynagrodzeń? I na czym polega rozwój? Jeżeli Spółka kupuje lokale które adaptuje pod oddziały itp. to usługi obce nie mają tutaj prawa bytu jeżeli chodzi o ich usprawiedliwienie. Tego typu inwestycje znajdą odzwierciedlenie w aktywach a nie w rachunku zysków i strat.
Spółka odniosła zysk na działalności operacyjnej a więc prawdopodobnie dokonała sprzedaży posiadanych środków trwałych, wysoki koszt amortyzacji za 2008 rok mógł by być tutaj usprawiedliwieniem ale z drugiej strony gdzie rozwój?
Suma sumarum Spółka Bluetax jest rentowna a jej zysk globalny brutto to 275753,89. Nie mniej jednak doszukałem się błędu przy podaniu przez Spółkę zysku z działalności gospodarczej in minus. Prawidłowy zysk powinien wynosić 408 669,66 zł.
Jakie mam odczucia? Strata z głównej działalności Spółki została pokryta zyskiem z działalności gospodarczej ale nie widze tutaj powodów do zachwytów. Z drugiej strony brak zwyżki akcji jest powodem postępowania przeciwko Panu W. i z tego tytułu istniejącą możliwością zbycia kolejnych pakietów akcji przez tego Pana.
Ja się wstrzymuję z zakupem. Pozdrawiam